Savaş uçakları Kürdistan Bölgesi sınırlarını yoğun şekilde bombaladı: CPT ve MSB'den açıklama

03-09-2024
Etiketler CPT MSB Savaş uçakları Bombardıman PKK Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları dün gece Kürdistan Bölgesi sınırlarını yoğun şekilde bombaladı. MSB, 20 hedefin vurulduğunu duyururken, CPT ise Erbil, Süleymaniye ve Duhok kırsalında 24 yerin bombalandığını açıkladı.

ABD Toplumsal Barış Timleri (Community Peacemaker Teams - CPT) İnsan Hakları Komitesi Sorumlusu Kameran Osman dün gece saatlerinde TSK’ya ait savaş uçaklarının Kürdistan Bölgesi sınırlarını yoğun şekilde bombaladığını söyledi.

Rûdaw’a konuşan CPT İnsan Hakları Komitesi Sorumlusu Kameran Osman, Süleymaniye, Erbil ve Duhok vilayetlerinin kırsal bölgelerini 24 kez savaş uçaklarınca bombalandığını dile getirdi.

CPT üyesi Osman,  savaş uçaklarının, Duhok’un Amedi ilçesine bağlı Bahar Tepesi, Belave köyü çevresi, Ber Gare’nin Hewt Tebax Dağı, Kefne Mije,  Spindar, Girgaş köyleri kırsalı, Erbil’in Soran İdaresine bağlı Sidekan kasabası sınırındaki Hakurk bölgesi, Kıtkin Dağı, Çoman ilçesinin Tale Dağı, Kox Dağı ve Süleymaniye’nin Mawet ilçesine bağlı Asos ile Xwerakan köyü çevresini bombaladığını aktardı.

CPT İnsan Hakları Komitesi Sorumlusu Kameran Osman dün geceki bombardımanda herhangi bir sivil can kaybının yaşanmadığını sözlerine ekledi.

"Türk ve İran ordusunun saldırılarında 425 sivil can verdi"

 CPT’nin Temmuz ayında yayımladığı rapora göre, son 33 yılda Türk ordusu ve İran’ın Kürdistan Bölgesi’ne yönelik bombardımanlarında 425 sivil yaşamını yitirdi, 400’ün üzerinde sivil ise yaralandı.  En çok sivil ölüm ve yaralanmaların TSK saldırılarından kaynaklandığı ifade edildi.

MSB'den açıklama

Öte yandan Türkiye Milli Savunma Bakanlığı(MSB) dün gece Kürdistan Bölgesi sınırlarındaki 20 hedefin savaş uçaklarınca bombalandığını duyurdu.

MSB’den yapılan açıklamada Kürdistan Bölgesi sınırları içerisindeki Metina, Zap, Gare, Hakurk, Kandil ve Asos bölgelerinde “PKK’ye ait mevzilere” yönelik hava harekatı düzenlendiği açıklandı.

Kürdistan Bölgesi’ndeki operasyonlar

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 28 Mayıs 2019'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde Erbil’e bağlı  Soran İdaresi sınırları içerisindeki Hakurk bölgesinde Pençe Operasyonu'nun başlatıldığını duyurdu.

Bir yıl sonra ise 17 Haziran 2020’de Duhok’un Zaho İdaresi sınırında bulunan Haftanin'de PKK’ye yönelik “Pençe Kaplan” adıyla karadan operasyon başlattığını açıkladı.

Ardından TSK 23 Nisan 2021’de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla karadan operasyon başlattı.

Son olarak TSK, 17 Nisan 2022'de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Hakurk, Zap, Avaşin-Basyan’da “Pençe-Kilit” adıyla havadan ve karadan operasyon başlatmıştı.

2024’ün bahar aylarından beri özellikle Duhok’un Amedi ilçesindeki Metina Dağı ve Gare Dağı arasındaki bölgede PKK’liler ile TSK mensupları arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

Alman yetkiliden Şengal yorumu: Bağdat Erbil’i, Erbil de Bağdat’ı suçluyor

Alman SDP Milletvekili, Küresel Dini Özgürlük Komiseri Frank Schwabe, Şengal’de Ezidi Kürtlerin güvenlik durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, “Kentte yapılaşma var ancak bu yeterli değil. Konut olmadan insanlar geri dönmeyecek. Bu Irak’ın iç meselesi ancak biz de bu sürece destek vermek istiyoruz” dedi.