Kerkük'te sokağa çıkma yasağı kaldırıldı: Erbil-Kerkük yolu açıldı

03-09-2023
Rûdaw
Etiketler Kerkük Erbil Amır Şıwani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kerkük Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Amır Şıwani, kentte dün yaşanan protesto gösterileri nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağının sona erdiğini duyurdu.

Rûdaw’a konuşan Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Amır Şıwani Kerkük’te dün protesto gösterileri sonrası yaşanan kargaşadan sonra ilan edilen sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını söyledi.

Kerkük polisi, dün kentte düzenlenen gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının 4’e yaralananların da 15’e yükseldiğini açıkladı.

Rûdaw’ın yerel kaynaklardan aldığı bilgilere göre, özellikle Kürt semtlerinde çok sayıda güvenlik güçleri Kerkük’te devriye geziyor.

Ancak Arapların ve Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı semtlerde durumun olağan olduğu belirtiliyor.

Sözcü Amır Şıwani, daha önce Arap aşiretlerle kentteki Türkmenlerin yollara çadır ve bariyer kurarak kapattıkları Erbil-Kerkük yolunun da açıldığını belirtti.

Irak Genelkurmay Başkanı Abdulemir Yarullah'ın Kerkük'te yaşanan gerginliğin ardından kente geldiği ve KDP verileceği beklenen ordu karargahında yetkililerle güvenlik toplantısı yaptığı bildirildi.

Kerkük Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kerkük Ortak Operasyonlar Karargahı'ndaki toplantıya Yarullah'ın yanı sıra vekaleten Kerkük Valisi olan Rakan Cuburi ile birçok ordu, polis ve istihbarat görevlisi de katıldı.

Genelkurmay Başkanı Yarullah'ın, "Irak Başbakanı Mumammed es-Sudani'nin talimatıyla Kerkük'te güvenliği tesis etmek için geldik" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, toplantının sonucuna dair bilgi paylaşılmadı.

Kerkük’te neler yaşandı?

Kerkük’te 16 Ekim 2017'de kente giren Irak ordusu ile Heşdi Şabi güçleri Kürdistan Demokrat Partisi’ne ait binayı boşaltıp Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı.

Irak vilayetleri ve Kerkük’te 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, binanın tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

Bu kararın ardından 25 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatmıştı.

Bu durumun ardından dün Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenleyerek Erbil-Kerkük yolunun açılmasını istedi.

Kürt göstericilerin daha önce yolları kapatan eylemcilerin bulunduğu alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Olaylar esansında 4 kişi hayatını kaybederken 3’ü polis 15 kişi de yaralandı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli