Efrin'de büyük ağaç kıyımı: Kesilen ağaçlar kamyonlara yüklenip İdlib’de satılıyor

03-09-2022
Rûdaw
Rûdaw video alıntısı
Rûdaw video alıntısı
Etiketler Ağaç kesimi Efrin Silahlı gruplar Zeytin ağacı
A+ A-

Haber Merkezi - Efrin'de Kürtlerin göç ettirilmesinin ardından yerlerine yerleştirilen Araplar silahlı grupların da desteğiyle, Meydank Barajı kıyısındaki orman alanında elektrikli testerelerle binlerce ağacı keserek kamyonlarla taşıdı.

Efrin yerel meclis üyesi Azad Osman, “O bölge adeta çöle dönmüş. Oraya kendim gittim, yeni yol açmışlar. Kamyon lastiği izleri vardı” dedi.

Dün Rûdaw bültenine katılan Azad Osman, Efrin'de ağaç kesimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Azad Osman, "Zeytin ağaçlarından ziyade, çam ağaçları kesiliyor. Hesaplarımıza göre bir yılda 1000-2000 arası ağaç kesildi. Sadece zeytin ağaçları değil, elma ağaçları da kesildi” dedi.

Efrin bölgesinden çekilen fotoğraflara ve Rûdaw'a konuşan kaynaklara göre, ağaç kesimi bu şekilde devam ederse, bölge nasıl ki Kürt sakinlerinden arındırıldıysa, ormanlarından da yoksun bırakılacak.

Azad Osman, "Orada Sultan Murad isimli bir grup var, ağaç kesen bazı kişileri tutukladıklarını ve soruşturma başlattıklarını söylüyorlar. Kaç kişinin tutuklandığını belirtmediler ancak; internet sitelerinde açıklama yayınladılar. Videoda söz konusu bölgenin çöle dönüştürüldüğü çok açık. Oraya kendim de gittim, yeni bir yol açmışlar, kamyon lastiği izleri var” dedi.

Ağaç kesiminin 1-2 kişinin işi olmadığını, büyük bir grubun bu işi yaptığının belli olduğuna dikkat çeken Azad Osman, “2-3 günde 1000 ağaç kestiler” diye konuştu.

Kesilen ağaçların İdlib'e götürülüp satıldığını, orada fiyatların daha yüksek olduğunu anlatan Azad Osman, ağaçları kesenlerin arkalarında silahlı güçlerin olduğunu ve yollarda durdurulmadan İdlib'e kadar rahatlıkla gidebildiklerini söyledi.

Efrin Yerel Meclis üyesi Azad Osman şöyle devam etti:

“Raco'da Ahrar Şam da var ama çoğu Sultan Murad Tugayına bağlı olanlar. Bazı yerlerde Hamza Tümeni ve Semerkant Tugayı var. O gruplar sorduğumuzda kimin kestiğini bilmediklerini söylüyorlar. Biz de onlara bunun onların sorumluluğunda olduğunu, bunu bilmeleri ve engellemeleri gerektiğini söylüyoruz.”

Rûdaw'a konuşan kaynaklar, Vakkas Tugayı'na bağlı silahlı kişiler, Cindires bölgesinde, Berekdar Dağı'ndan Araban Vadisi'ne uzanan Sinober ormanında 2 kilometre uzunluğundaki alanda büyük bir ağaç kıyımı gerçekleştirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli