Gönüllü Kürt kadın taburları

Duhok (Rûdaw) - Peşmergenin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüyle savaşıyla birlikte, çok sayıda Kürt kadını gönüllü savaşçı olarak başvuru yaptı.

 

Duhok’ta emniyet amirliği yapan Saşida Sedik, “Vatanı savunmak boynumun borcudur” diyor. 27 yaşındaki Saşida, Duhok’ta ismini yazdıran 280 kadının içinden seçilen 20 kişiden biri.

 

Her ne kadar görevi idari ve lojistik biriminde olsa da o savaşmak için gönüllü olduğunu belirtiyor. Şasida evli değil ancak evli ve çocukla olsaydı bile hiç düşünmeden savaşa gireceğini söylüyor.

 

Şasida Sedik şunları söylüyor: “IŞİD’le savaşmaktan korkmuyorum. Kadın olmam bunun önünde bir engel değil. Peşmergenin eline gelişmiş silahlar geçti. O silahları ben de kullanmak isterdim.”

 

Süleymaniye’de de çoğunluğunu evli ve çocuklu kadınların oluşturduğu 5 yedek peşmerge taburu bulunuyor. Bu taburlar, IŞİD’in saldırıları başlayınca göreve çağrıldı.

 

Öte yandan, Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile Halk Savunma Birlikleri’nin  (YPG) kadın savaşçıları da IŞİD’e karşı savaşa katıldı. PKK ve YPG’nin askeri gücünün yüzde 30’u kadınlardan oluşuyor. Gerilla kurallarına göre bu kadınların evlenmesi yasak.

 

Duhok’ta 500 gönüllüyü savaşa hazırlayan Serdar Doski, kadınların bu rolü gönüllü olarak üstlenmesinden mutlu olduğunu ifade ediyor.

 

Serdar Doski, 10 yıl Hollanda’da kaldıktan sonra ülkesine geri dönüp, Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) üye olduğunu anlatıyor. Doski, askeri strateji ve silah eğitimi konusunda uzman.

 

Doski, “İyi bir eğitim; düşmana korku, kendi halkınıza da güven verir” diyor.

 

Doski’nin komuta ettiği kadın peşmerge birliği şu an yedek güç olarak hazır bulunuyor.

 

Doski, yurtdışından birçok kişinin savaşmak üzere geldiğini ve gruplar halinde örgütlendiklerini ifade ediyor.