Ezidi Miri Mir Hazım Tahsin Beg: Başkan Barzani'nin gözyaşlarını unutmadık

Erbil (Rûdaw) – Ezidi Kürtleri Miri Mir Hazım Tahsin Beg Irak hükümetinden Ezidi mültecilerinin topraklarına dönmesi ve Şengal’in yeniden inşası konusuyla ciddiyetle ilgilenmesi çağrısı yaptı. Ezidi Miri, Başkan Mesud Barzani'nin Şengal halkı için döktüğü gözyaşını unutmadıklarını söyledi. 

Erbil’de Kürdistan Üniversitesi - Hewlêr'de (UKH) 3 Ağustos Ezidi Soykırımının 10. yıl dönümü vesilesiyle bir tören düzenledi. Düzenlenen törene Kürdistan Bölgesi’nden çok sayıda yetkili, kurbanların aileleri ve farklı dinlerden din adamları katıldı.

Ezidi Kürtleri Miri Mir Hazım Tahsin Beg anmada yaptığı konuşmada Kürdistan Bölgesi yönetimi ve halkına teşekkür ederek,  "Anma vesilesiyle evlerinin, camilerinin, kiliselerinin, okullarının kapılarını mültecilere açan en zor şartlarda mültecilerin tüm temel ihtiyaçlarını sağlayanları asla unutmayacağız” dedi.

Mir Tahsin Beg, “Tarih boyunca Ezidilerin toplam 73 büyük trajediyi yaşadı. Bu, tarihin tekerrür ettiği ve Ezidilerin katledilen bir topluluk olarak tanındığı anlamına geliyor” dedi.

IŞİD'in yenilgiye uğratılmasına rağmen kaçırılan binlerce Ezidi kadının hala akıbetinin belirsizliğini koruduğunu belirten Ezidi Miri, “Binlerce Ezidi hala kamplarda acı çekerken, Irak'ın diğer bölgelerindeki mülteciler evlerine geri gönderildi” şeklinde konuştu.

3 Ağustos 2014'te IŞİD Ezidilerin yoğunlukta yaşadığı Şengal’e saldırarak 48 binin üzerinde Ezidi Kürt ailenin göç etmesine neden oldu. IŞİD vahşetinden kaçan Ezidilerin  büyük kısmı Kürdistan Bölgesi’ne sığındı. IŞİD  büyük bir katliam gerçekleştirerek binlerce Ezidi Kürt’ü katletti ve binlercesini kaçırdı.

"Gökte Yezdanımız, yerde de Barzanimiz var"

IŞİD'in Şengal’e saldırısından iki gün sonra 5 Ağustos 2014'te Ezidilerin dini önderi Baba Şeyh, Başkan Mesud Barzani'nin yanına giderek şöyle dedi “Bugün bize yönelik büyük bir ferman kalktı. Sana sığındık. Gökte Yezdanımız, yerde de Barzanimiz var. Ezidxan yok oluyor” dedi. Başkan Barzani ise Baba Şeyh’e, "Ne pahasına olursa olsun kelem de gitse intikamınızı alacağım. Kürdistan kalacak, Ezidxan da kalacak" sözünü verdi.

"Başkan Mesud Barzani'nin cesur tavrını unutmamalıyız"

Başkan Barzani’nin bu tavrını hatırlatarak kendisine minnettar olduklarını dile getiren Ezidi Kürtleri Miri Mir Hazım Tahsin Beg şunları söyledi:

“Bizi desteklemekte ve Ezidilerin yanında durmakta şanlı bir kahramanlık rolü oynayan Başkan Mesud Barzani'nin cesur tavrını unutmamalıyız; Masif Selahaddin’deki Ruhani Konseyi, biz ve bazı Ezidi şahsiyetlerle yaptığı toplantıda çektiğimiz acılar karşısında  gözyaşlarını döktüğü sahneyi de hatırlayacağız."

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’ye eden Ezidi Miri, "(Neçirvan Barzani) Kaçırılan Ezidilerin kurtarılmasına yönelik özel bir ofis kurdu. Bu ofis binlerce Ezidi kadın ve erkeğin kurtarılmasına yönelik çok ciddi çalışmalar yürüttü” dedi.

Başbakan Mesrur Barzani’nin Ezidilere yönelik projelerini de taktir ettiklerini dile getiren Ezidi Miri Mir Hazim Tahsin beg "Bugün, Kürdistan Bölgesi ekonomik açıdan zor bir dönemden geçmesine rağmen, Sayın Mesrur Barzani'nin kurtarılan Ezidilere maaş verilmesi ve mali hakların sağlanması amacıyla Ezidilere sunduğu insani yardım projesini takdir ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bugün Şengal’in güvenlik ve siyasi istikrara ihtiyacı var"

Ezidi Miri konuşmasının devamında Irak hükümetine Ezidi mültecilerin durumunu çok ciddiye alma ve öncelikle Şengal meselesiyle ilgilenme çağrısında bulunarak şunları söyledi:

 "Bugün Şengal’in güvenlik ve siyasi durum anlamında istikrara ihtiyacı var ve vatandaşların güven duyması ve anavatanlarına dönmesi için çatışmaların sona ermesi gerekiyor.”

Irak hükümetinden Şengal’e özel bir bütçe ayrılmasını talep eden Mir Tahsin Beg, “Irak federal hükümetinden Kürdistan Bölgesi hükümeti ile Erbil-Bağdat anlaşması çerçevesinde Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun gözetiminde Şengal meselesinin çözülmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Şengal’de Ezidi Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamın üzerinden 10 yıl geçti.

Kürdistan Parlamentosu 3 Ağustos’u “Ezidi Soykırımı Günü” olarak ilan etmişti.