Irak Başbakanı Sudani, Kerkük'teki siyasi fraksiyonlarla uzlaşı arayışında

Erbil (Rûdaw) – Kerkük yerel yönetiminin oluşturulması amacıyla, Kerkük İl Meclisi'ndeki farklı siyasi fraksiyonlar, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşecek.

Bugün, Kerkük İl Meclisi Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) fraksiyonu ayrı, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Hristiyan temsilcileri ayrı olarak Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşecek.

Rûdaw’a konuşan KYB fraksiyonu Kerkük İl Meclisi üyesi Perwin Fatih, bugün öğleden sonra KYB ve Babil gruplarının Kerkük’ün genel durumu, vali seçimi ve diğer idari konuları ele almak üzere Başbakan Sudani ile görüşeceklerini söyledi.

Perwin Fatih, geçtiğimiz iki hafta içinde Arap ve Türkmen gruplarla görüşen Başbakan Sudani'nin, bugün de KYB, Babil ve KDP ile görüşeceğini belirtti.

Kerkük İl Meclisi'nde Araplar üç grup ve altı üyeden oluşurken, Türkmenler iki sandalyeye sahip. Daha önce Araplar ve Türkmenlerle iki ayrı toplantıda görüşen Başbakan Sudani, bugün de KYB ve KDP ile ayrı ayrı görüşecek.

 Perwin Fatih, "Üç Arap fraksiyonu bir koalisyon çatısı altında birleşmiştir, Türkmenler ise tek fraksiyondan oluşuyor. İki ayrı listeyle seçimlere katılan KYB ve KDP ise iki farklı grup oluşturdu. dolayısıyla Sudani bizimle ayrı ayrı görüşecek" dedi.

Ayrıca, Fatih, "Diyala ili sorunu çözüldü, Kerkük Diyala'ya göre çok daha kolay. Ciddi müzakereler başladı, iyi bir uzlaşı olduğunu söyleyebilirim. Kerkük İl Meclisi yeni valiyi seçmek için bu hafta toplanacak" ifadelerini kullandı.

Siyasi gruplar arasında varılan ortak uzlaşı ile ilgili, "Bu, KYB müzakere komitesinin kararıdır ve bu konuda ayrıntılı bilgimiz yok" dedi.

Aynı şekilde KDP'nin Kerkük İl Meclisi üyesi Şoxan Hasib, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Başbakan Sudani ile bugün saat 15.00'te görüşeceklerini ve toplantının temel gündeminin Kerkük valisi ve idaresinin seçimi konusu olduğunu belirtti.

Babil fraksiyonundan Kerkük İl Meclisi üyesi İncil Ziya ise toplantıların amacının, kazanan fraksiyonların Kerkük’te bir an önce yerel yönetimi oluşturması olduğunu aktardı.

Irak'ta 18 Aralık 2023 tarihinde il meclisi seçimleri yapılmış ve 28 Aralık 2023 tarihinde kesin sonuçlar Irak Yüksek Seçim Kurulu tarafından onaylanmıştı. Ancak siyasi partilerin anlaşmazlığı nedeniyle Kerkük ve Diyala valileri atanamamıştı.

Kerkük İl Meclisi 16 üyeden oluşuyor; KYB'nin beş, KDP’nin dört, Hristiyanların bir, Arap oluşumunun altı, Türkmenlerin ise iki sandalyesi var.