Ezidileri Kurtarma Ofisi Başkanı: IŞİD'den kurtarılan bin kişi Almanya'da tedavi görüyor

Erbil (Rûdaw) - IŞİD'in Ezidilere karşı soykırımının onuncu yıldönümünde Ezidileri Kurtarma Ofisi Başkanı, IŞİD vahşetinden kurtulan binden  fazla Ezidi'nin Almanya'da tedavi gördüğünü söyledi.

3 Ağustos Ezilere yönelik IŞİD’in uyguladığı soykırımın 10’uncu yıl dönümünde kurbanlar çeşitli etkinşiklerle anıldı.

Rûdaw’a konuşan Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi Başkanı Hüseyin Kaide, resmi olmayan rakamlara göre soykırımdan bu yana 120-130 bin Ezidi'nin Şengal’i ve Kürdistan Bölgesi’ni terk ettiğini söyledi.

Ofis, Kürdistan Bölge Başkanlığı'na bağlı olup, IŞİD'in Ezidilerin kalbi Şengal'e girerek soykırım yaptığı 2014 yılında dönemin Başbakanı Neçirvan Barzani’nin talimatıyla  kurulmuştu.

Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi Başkanı Hüseyin Kaide "Çoğunluğu kadın ve çocuk bini aşkın IŞİD’den kurtarılan Ezidi Baden-Württemberg Özel Kontenjan İnsani Kabul Programı aracılığıyla Almanya'ya ulaştı. Diğer ülkeler de o zamandan beri benzer girişimler uyguladı" dedi.

Kaidi, IŞİD tarafından 6bin 417 Ezidi'nin kaçırıldığını ve şu ana kadar 3 bin 579'unun kurtarıldığını söyledi ve bu sayının bin 210’unun kadın olduğunu kaydetti.

Hala akıbetleri bilinmeyen Ezidilerin bulunucuya kadar çalışmalarını sürdüreceklerini dile getiren Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm Ezidi kardeşlerimize, ofis ekiplerinin kaçırılan Ezidileri kurtarma çalışmalarının, hepsi kurtarılıncaya kadar devam edeceğini temin ediyoruz. Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Ezidi Soykırımı'nın onuncu yıl dönümünü anmak için Erbil'de düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, ‘Binlerce kurbanın uzun vadeli psikolojik tedaviye ve özel bakıma ihtiyacı var, bu sağlanmalı’ dedi.”

Soykırımdan bu yana, yaklaşık 400 bin kişinin  Şengal'den  Kürdistan Bölgesi'ne geldiğini belirten Kaidi  Ezidi Kürtlerin  21 kampta hayatlarını idame ettiklerini belirtti.

Hüseyin Kaidi, “Bunlardan yaklaşık 250 bini hala kavurucu yaz ve dondurucu kış koşullarında kamplarda kalıyor. Koşulları nasıl? Elbette kötü. Bu nedenle, mümkün olan en kısa sürede evlerine geri gönderilmeleri gerekiyor" dedi.  Ezidilerin yüzde 25-30'unun şu ana kadar Şengal'e döndüğünü belirten Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi Başkanı, insanların evlerine dönmek istememesini birkaç silahlı grubun varlığına ve bölgede temel hizmetlerin eksikliğine bağladı.

Bağdat ve Erbil, Şengal'deki durumu normalleştirmek amacıyla 2020'de bir anlaşma imzaladı. Ancak anlaşma henüz uygulanmadı.

Hem Kürdistan bölgesi hükümeti  hem de Irak hükümeti, tüm silahlı grupları Şengal'den birkaç kez ayrılmaya çağırsa da, anlaşma Şengal'in bazı bölgelerine hakim olan Kürdistan İşçi Partisi (PKK) tarafından reddedildi.

Bugün Erbil’de Kürdistan Üniversitesi - Hewlêr'de (UKH) düzenlenen Ezidi Soykırımının anmasında konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani "Irak federal hükümeti, Şengal anlaşmasını uygulamak ve [kasabadaki] durumu normalleştirmek için Kürdistan Bölgesel Hükümeti ile işbirliği yapmalıdır. Şengal halkına ve Ezidi toplumuna hizmet etmek hepimizin önceliği olmalıdır. Şengal ve Ezidiler'in artık partizan ve siyasi gündemin kurbanı olmaması için hepimiz birlikte çalışmalıyız" dedi.

Irak Parlamentosu, iki yıl boyunca mecliste çürüyen mağdurlara tazminat teklif eden Ezidi Kurtulanlar Yasa Tasarısı'nı 2021'de kabul etti.

Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi Başkanı Kaidi, Irak hükümetini Ezidi Kurtulanlar Yasası'nı uygulamadığı için eleştirdi.

Ofis başkanı, "Ne yazık ki, Irak federal hükümeti [Ezidilere yardım etmek için] yalnızca bir adım attı, o da 2021'de Ezidi Kurtulanlar Yasası'nın geçirilmesiydi. Ancak, bu yasanın 30 maddesi ve 13 maddesi var ama sanırım bunlardan 20-30'u uygulanmadı," şeklinde konuştu.

IŞİD, 3 Ağustos 2014’te Şengal'e saldırarak binlerce Ezidi Kürdü katletti, binlercesini de kaçırdı. Kürdistan Parlamentosu 3 Ağustos’u “Ezidi Soykırımı Günü” olarak ilan etmişti.

Ezidi Kürtlerin “74’üncü Ferman” diye adlandırdığı Şengal Katliamının yıl dönümünde Ezidilerin acıları tazeleniyor.