Başkan Neçirvan Barzani: Ezidi kardeşlerimizi her zaman için destekleyeceğiz

Erbil (Rûdaw) – Ezidi Soykırımı'nın 10'uncu yıldönümü etkinliğinde konuşan Başkan Neçirvan Barzani, “Ezidi kardeşlerimizi her zaman desteklemeye devam edeceğiz” dedi. 

IŞİD, 3 Ağustos 2014’te Şengal'e saldırarak binlerce Ezidi Kürdü katletti, binlercesini de kaçırdı. Bugün tarihe kara bir leke olarak düşen Ezidi Soykırımı'nın 10’uncu yıldönümü.

Şengal’de Ezidi Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamın üzerinden 10 yıl geçti.

Kürdistan Parlamentosu 3 Ağustos’u “Ezidi Soykırımı Günü” olarak ilan etmişti.

Ezidi Kürtlerin “74’üncü Ferman” diye adlandırdığı Şengal Katliamının yıl dönümünde Ezidilerin acıları tazeleniyor.

Her yıl 3 Ağustos’ta Kürdistan Bölgesi’nde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Bugün Erbil’de Kürdistan Üniversitesi - Hewlêr'de (UKH) düzenlenen törene Kürdistan Bölgesi’nden çok sayıda yetkili, kurbanların aileleri ve farklı dinlerden din adamları katıldı.

Başkan Neçirvan Barzani törende yaptığı konuşmada "Modern çağda Ezidilerin soykırımı, dünyadaki tüm insanlığı sarsan ciddi, inanılmaz bir şok oldu ve  Kürdistan ve Irak tarihinde bir dönüm noktası oldu. Böyle bir suçun başka hiçbir yerde bir daha asla tekrarlanmaması için tüm uluslararası toplum birlikte çalışmalıdır" dedi.

"Acısı uzun süre unutulmayacak"

Başkan Neçirvan Barzani etkinlikte, Ezidilerin hala soykırımın sonuçlarından acı çektiğini söyledi ve 2014 yılında IŞİD tarafından kaçırılan 6 bin 417'den fazla Ezidi'nin 2.596'sının hala belirsiz olduğunu ekledi.

“Şengal ve çevresinin yıkımı, Şengal ve bölge sakinlerinden yüz binlercesinin yerinden edilmesi ve tüm bunların acısı uzun süre unutulmayacak" diyen Neçirvan Barzani, faillerin cezalandırılması, adaletin sağlanması ve mağdurların tazmin edilmesi için her şeyin yapılması gerektiğini vurguladı.

Başkan Barzani, Ezidileri Kurtarma Ofisinin, kaçırılan tüm Ezidiler kurtarılıncaya kadar çalışmalarına devam edeceğini belirterek “Tüm Ezidi kardeşlerimize, ofis ekiplerinin kaçırılan Ezidileri kurtarma çalışmalarının, hepsi kurtarılıncaya kadar devam edeceğini temin ediyoruz. Binlerce mağdurun uzun vadeli psikolojik tedaviye ve özel bakıma ihtiyacı var" dedi.

Şengal'in sakinlerinin geri dönebilmesi için yenilemeye ve temel hizmetlere ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Neçirvan Barzani, Şengal Anlaşması’na dikkat çekti.

Bağdat ve Erbil, Şengal'deki durumu normalleştirmek için 2020'de bir anlaşma imzaladılar, ancak anlaşma henüz uygulanmadı.

Hem Kürdistan Bölgesi hem de Irak hükümeti, tüm silahlı grupları Şengal'den ayrılmaya çağırmasına rağmen, anlaşma, Şengal'in bazı bölgelerini kontrol eden PKK tarafından reddedildi.

“PKK ve diğer yasadışı güçler Şengal'i terk etmeli" diyen Başkan Barzani, konuya dair "Irak federal hükümeti, Şengal anlaşmasını uygulamak ve durumu normalleştirmek için Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile işbirliği yapmalıdır. Şengal halkına ve Ezidi toplumuna hizmet etmek hepimizin önceliği olmalıdır. Şengal ve Ezidilerin artık partilerin ve siyasi gündemin kurbanı olmaması için hepimiz birlikte çalışmalıyız" dedi.