Başkan Barzani: Ezidilere karşı işlenen suçun tekrarlanmaması için önlem alınmalı
Erbil (Rûdaw) – Başkan Mesud Barzani, Şengal’in yaralarının sarılması için atılması gereken ilk adımın bölgenin asıl sahiplerine teslim edilmesi olduğunu söyledi.
Şengal Katliamı’nın 8’inci yıldönümü vesilesiyle bir mesaj yayımlayan Başkan Barzani, “Şengal Sıykırım suçu Kürdistan halkının bedeninde derin bir yaradır. Bu felaket sırasında Ezidi kardeşlerimiz, Kürtlükleri ve inançları nedeniyle teröristlerin saldırısına uğradı” dedi.
IŞİD’in Ezidilere karşı uyguladığı suçun tarih boyunca Kürdistan halkına karşı işlenen suç zincirinin devamı olduğunu vurgulayan Başkan Barzani, şu ifadeleri kullandı:
“Şengal’de yaşanan katliamın yıldönümünde, ne yazıktır ki Kürdistan Bölgesi hükümeti ile Irak hükümeti arasında imzalanan Şengal’in geleceği ve yönetimiyle ilgili anlaşma hala uygulanmadı. Şengal hala halkın dönüşünü ve bölgenin inşasını engelleyen bir takım güç ve silahlı grubun elindedir.
Şengal’de yaraların sarılması ve iyileşmesi için atılması gereken ilk adım, Şengal’in asıl ve temiz sahiplerine teslim edilmesidir. Şengal’e el koyan güç ve milisler çekilmeli, Şengal Anlaşması uygulanmalıdır. Ayrıca Ezidiler ve bileşenlerin bir kez daha böyle bir felaket ve zulme maruz kalmaması için gerekli önlemler alınmalıdır.”
Şengal’de katledilenleri bir kez daha anan Barzani, “Ayrıca kanlarıyla Şengal Dağı’nı koruyan ve teröristlerin ablukasını kıran, Şengal’i teröristlerden kurtaran, sonuçta IŞİD efsanesini yıkan, IŞİD teröristlerin başını Ezidi Kürtlerin ayakları altına seren şehitleri ve kahraman Peşmergeleri de anıyoruz” dedi.
Şengal Katliamı
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adıyla Suriye ve Irak’ta ortaya çıkan örgüt, 2014’ün haziran ayında Musul kentine saldırarak işgal ettikten sonra 3 Ağustos'ta Şengal'i hedef aldı ve büyük bir katliam yaptı.
Ezidi Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı ilçe ve çevresine yönelik barbarca saldırıda yüzlerce Ezidi Kürt toplu halde öldürüldü, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 binden fazla kişiyi ise kaçırdı.
Saldırıdan kaçan yüzbinlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya sığındı. Hala binlercesi Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşıyor.
Saldırının ardından Şengal’in işgalden kurtarılması için büyük bir mücadele verildi. 13 Ekim 2015’te Başkan Mesud Barzani’nin liderliğinde yürütülen bir operasyonda Şengal, IŞİD’den geri alındı.
Yakın tarihin en vahşi katliamı
IŞİD’in tüm dünyanın gözü önünde Ezidi Kürtleri topluca katletmesi, kaçırdıklarına “savaş ganimeti” muamelesi yapılarak sistematik işkence ve cinsel saldırıda bulunması büyük bir insani suç olarak kayıtlara geçti.
Kürdistan Bölgesi hükümeti ve çok sayıda sivil toplum kuruluşları, yakın tarihte yaşanmış bu insanlık suçunun “soykırım” olarak tanınması için çeşitli düzeylerde çalışmalar yürütüyor ve uluslararası topluma Ezidilerin sesini duyurmak için çabalıyor.
2014’te dönemin Başbakanı, şimdiki Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin talimatıyla IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtleri kurtarmak için merkezi Duhok’ta bulunan “Ezidileri Kurtarma Ofisi” kuruldu.
Ezidileri Kurtarma Ofisi’nin çalışmaları kapsamında 3 bin 500’den fazla kişi kurtarıldı. Ancak hala kaçırılanların birçoğunun akıbeti bilinmiyor.
Kürdistan Parlamentosu, 2019 yılında 3 Ağustos’u “Ezidi Soykırımı Günü” olarak ilan etti.