Operasyonlar nedeniyle 3 ayda 38 köy boşaltıldı

Duhok (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi'nde TSK'nın başlattığı operayonlar ve PKK ile yaşanan çatışmalar nedeniyle sınır bölgelerinde son 3 ayda 38 köy boşaltıldı. Bu bölgelerdeki onlarca köy de boşaltılma tehlikesiyle karşı karşıya.
 
Operasyonlar, bombardıman ve çatışmalardan ağır şekilde etkilenen sınır köyleri sakinleri, güvenlik nedeniyle evlerinden olduklarını, bağ ve bahçelerine gidemediklerini ve hayvanlarına bakamadıklarını söylüyor.
 
Duhok'un Zaho ilçesinde Hristiyan vatandaşların yaşadığı Şeraniş köyü sakini Emir Nisan, “8 aydır köyümüzden ayrıyız. Köyümüze gitmemize izin vermiyorlar. Sahip olduğumuz her şey orada. Ayrılmamız ani oldu ve hiç bir şey alamadan çıkmak zorunda kaldık" dedi.
 
köyü sakini Çiya Ömer de, “Zakho'ya göç ettim. 6-7 aydır Türk ordusu ve PKK köyümüze gitmemize izin vermiyor. Üzüm bağlarımız kurudu gitti” diye konuştu. 
 
Keşan köyü sakini olan Ramazan Ziyab da, “Türkiye ile PKK arasındaki savaş nedeniyle 3 ay önce köyümüzü terk ettik. Hiçbir şeyimiz kalmadı. Sahip olduğumuz her şey kurudu. Bize bir haftadır salı ve cuma günleri gelip bahçelerimizi sulayabileceğimiz söylendi" diye belirtti.
 
Bölgede gerçekleştirilen operasyonlar sınır köylerinde yaşayan halka ciddi zararlara mal oldu. Aynı zamanda bölgede tarım ve hayvancılık üzerinde yıkıcı etkiler bıraktı.
 
Emir Nisan, Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetlerine, zararlarını telafi etmenin bir yolunu bulma çağrısında bulundu.
 
Çiya Ömer de, "Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetleri PKK'yi köylerimizden uzat tutmalıdır" dedi.
 
Şilan köyü sakini Salah Abdulkerim ise, “Zarar gören köylülerin tazmin edilmesini istiyoruz. Hasar gören evler de tazmin edilmeli" ifadesini kullandı.
 
Rûdaw'ın yerel idari kaynaklardan aldığı bilgiye göre, son 3 ay içerisinde TKS ile PKK arasında yaşanan çatışmalar ve askeri operayonlar nedeniyle Kürdistan Bölgesi'ndeki sınır bölgelerinde 38 boşaltıldı ve onlarcası da boşaltıla riski altında.
 
TSK’nın 23 Nisan'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da PKK’ye karşı karadan başlattığı “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” operasyonu devam ediyor.
 
Hristiyan Barış Timi (CPT) raporuna göre 68 gün içerisinde Duhok'un Amedi ilçesi Berwari Bala bölgesinde 10 bin dönümlük arazi bombardımanlar nedeniyle kül oldu. 
 
Öte yandan dün gece geç saatlerde Rewanduz ilçesine bapğlı Wertê kasabası TSK'ya ait savaş uçakları tarafından gerçeleştirilen bombardıman nedeniyle köylerin elektrik hatları hasar gördü ve bu bölgelerdeki köylere elektrik verilemiyor.