‘Savaş Buldan, Hacı Karay ve Adnan Yıldırım’ın katilleri aramızda’

Haber Merkezi – HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Katiller ne yazık ki yargılanmadı, sorgulanmadı, cezalandırılmadı. Bu katiller halen aramızda, ellerini kollarını sallayarak dolaşmaya devam ediyorlar. Tıpkı o dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Başbakan’ı Tansu Çiller gibi. O dönemin emir verenleri gibi. OHAL valileri, içişleri bakanları gibi” ifadelerini kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 1994'te katledilen eşi Savaş Buldan ve iş insanları Hacı Karay ile Adnan Yıldırım’ın mezarları başında yapılan anma etkinliğine katıldı.

Anmaya HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP Eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve parti yöneticileri katıldı.

Oluç anmada, “Bugün burada 28 yıl önce katledilen Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım'ı bir kez daha anmak için buluştuk. 28 yıl önce bu üç insanın katledilmesinin ve sadece 90’lı yılların o karanlık döneminde 17 bin faili meçhulün ortaya çıkmasının bir tek nedeni vardı o da Kürt olmalarıydı. 90’lı yıllarda bu faili meçhuller Kürt halkına, yaşam ve söz hakkı verilmesin diyeydi” ifadelerini kullandı.

Buldan ise şunları söyledi:

“3 Haziran 1994, Türkiye’nin kanlı tarihlerinden sadece bir tanesi. Sorgusuz, sualsiz katledilen binlerce insandan sadece bir tanesi Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay.

Sorgusuz sualsiz diyorum çünkü bu ülkede işlenen faili belli cinayetlerin tamamının kaçırılarak işkence edilerek katledildiklerini biliyoruz. Ve bu cinayetleri işleyenlerin devlet odaklı, devlet içerisinde çete gruplarından ve devletten emir alarak, devletin bilgisi ve onayı dahilinde bu cinayetleri işlediğini çok iyi biliyoruz. Ancak katledilen bütün bu insanların ortak noktaları hepsinin Kürt olması.

Bu ülkede eğer Kürtsen ya bir gün öldüreceksin ya bir gün sürgüne gideceksin ya da işkenceden geçirilip katledileceksin.

“Katiller halen aramızda, tıpkı Mehmet Ağar ve Tansu Çiller gibi”

Tıpkı bu dönemde de olduğu gibi, 1990’larla 2022 arasında hiçbir farkın olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum. Ya sokak ortasında ya işyerinde ya evinde ya da bulunduğu başka bir mekanda insanlar kafasına, bedenlerine kurşunlar sıkılarak katledildi.

Bu katiller ne yazık ki yargılanmadı, sorgulanmadı, cezalandırılmadı. Bu katiller halen aramızda, ellerini kollarını sallayarak dolaşmaya devam ediyorlar. Tıpkı o dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Başbakan’ı Tansu Çiller gibi. O dönemin emir verenleri gibi.

 OHAL valileri, içişleri bakanları gibi. Hepsi aramızda hiçbir şekilde ne ifadeye çağırılmadıkları, ne de cezaya çarptırılmadıkları gibi bu ülkeyi yönetenler onları her daim kahraman ilan etmekten de geri durmadı.”