Fransa'nın Irak Büyükelçiliği'nden Ezidilerin hedef alınmasına ‘kınama’

03-05-2023
Etiketler Fransa'nın Irak Büyükelçiliği Ezidi Kürtler Nefret Söylemi Kınama
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Fransa'nın Irak Büyükelçiliği, son günlerde Ezidilere yönelik artan nefret ve suçlama kampanyasını kınayan bir açıklamada bulundu.

Bir grup Ezidi Kürt, 27 Nisan’da Şengal ilçe merkezinde “IŞİD’e yardım ettiklerini” belirttikleri Arap ailelerin ilçeye geri getirilmesine karşı çıkarak gösteri düzenledi.

Bazı çevreler, ilçe merkezinde yaşanan gerginlik esnasında bir “camiye saldırıldığını” öne sürdü ancak Ezidi Miri Hazım Tahsin Beg, bu iddiaları reddetti.

“Camiye saldırılması” iddiaları üzerine birçok kesimden Ezidi Kürtleri hedef alan açıklamalar yapıldı. Sosyal medya platformlarında da Ezidilere yönelik nefret söylemi içeren çok sayıda video ve mesaj yayımlandı.

Ezidilere yönelik nefret söylemi ve suçlayıcı üslubun son günlerde yaygınlaşması üzerine sosyal medya hesabından bir açıklamada bulunan Fransa'nın Irak Büyükelçiliği, son günlerde çoğalan nefret söylemini “en güçlü şekilde” kınadıklarını açıkladı.

Ezidilerin de tıpkı diğer topluluklar gibi barış, güvenlik ve huzur içinde yaşama hakkında sahip olduğunu hatırlatan Büyükelçilik, Ezidilerin insanca yaşam koşullara sahip olması için Fransa’nın “somut taahhütleri”ne bağlı olduğunu vurguladı.

Fransa'nın Irak Büyükelçiliği, Kürdistan Bölgesi ve Iraklı yetkililere çağrı yaparak  güvenliğin sağlanması ve Şengal’in yeniden inşa edilmesi için çabalarına devam etmeleri talebinde bulundu. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli