IŞİD'den kurtarılan 14 yaşındaki İman, hem okuyor hem çalışıyor

Duhok (Rûdaw) - IŞİD tarafından kaçırıldıktan dört yıl sonra kurtarılan 14 yaşındaki İman İdo hem okula gidiyor hem de çalışıyor.

10 yaşındayken kaçırılan kız çocuğu İman İdo, 4 yıl boyunca IŞİD tarafından esir tutuldu. 

Kurtarıldıktan sonra Kürdistan Bölgesi'ndeki Duhok kentine getirilen İman, okula gitmediği günlerde 8 saat, okula gittiği günlerde ise 6 saat işçi olarak çalışıyor.


"IŞİD dönemi kabus gibiydi"


Rûdaw'a konuşan İman İdo, "Kurtarıldıktan sonra hem okula hem de işe başladım. Elimden gelen her işi yapmaya gayret ediyorum" dedi.

1 Mayıs Dünya İşçi Bayramı'nda da çalışan İman, erkeklere sunulan iş imkanlarının kadınlara da verilmesi gerektiğini söyledi.

Okuldan arta kalan zamanlarda bir elbise mağazasında çalışan İman İdo, "(IŞİD'in esir aldığı dönemi) bir kabus gibi hatırlıyorum. Bir rüyaydı, birden uyandım ve her şey bitti. Artık hayat güzel ve çalışıyorum" ifadelerini kullandı.

Kamplarda yaşayan Ezidi kadınlar iş arayışında

IŞİD'den kurtarılan ve kamplarda yaşayan kadınlar farklı işler yapıyor.

Bir fırında çalışan Şengalli Ezidi kadınlar, ekonomik durumlarının iyi olmadığı için çalıştıklarını söyledi.


Hediye Ali, "Durumumuz iyi değil, evde kalmaktan daha iyi. Erkeklerden daha temiz çalışıyoruz. Halk bizi tercih ediyor. Biz Şengalliyiz. Çalışmadan geçinemiyoruz" şeklinde konuştu.

Göçlerden önce kadınların işçi olarak çalışması sıradışı olarak görülüyordu. Ancak IŞİD saldırıları sebebiyle aniden evlerini terk ederek her şeylerini kaybeden halk, iş aramak  zorunda kaldı.

330 binden fazla Ezidi Kürt, 5 yıldır kamplarda yaşıyor. Artık kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan kamp sakinleri, iş arayışı içine girdi.