Başkan Mesud Barzani: Federal Mahkeme yasama organının yerine geçmiştir
Erbil (Rûdaw) - Başkan Mesud Barzani, Federal Mahkemenin yasama organının yerine geçtiğini belirterek, kararlarının siyasi olduğunu ve Kürdistan Bölgesi'nin statüsüne saygı göstermediğini söyledi.
Başkan Barzani, Pirmam’da Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert’ı kabul etti.
Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi durum ile Kürdistan Parlamento seçimlerinin ele alındığı görüşmede Plasschaert, Başkan Barzani ile Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP siyasi süreçte oynadıkları role işaret ederek, KDP’nin 2 yıldır seçimlerin zamanında yapılması konusunda hazır bulunduğunun farkında olduğunu ve artık KDP’nin seçimlerle ilgili endişelerini anladıklarını ifade etti.
BM Irak Özel Temsilcisi Plasschaert, KDP katılmadığı takdirde seçimlerin gerçekleştirilme sürecinin zor olduğunu bildirdi.
Başkan Barzani’nin Ofisinden yapılan açıklamaya göre Başkan Barzani görüşmede, KDP’nin seçimlerle ilgili sergilediği tutuma açıklık getirerek, Federal Mahkemenin yasama organının yerine geçtiğini, kararlarının siyasi olduğunu ve Kürdistan Bölgesi'nin statüsüne saygı göstermediğini söyledi.
Bileşenlerin temsiliyet hakkı
Bileşenlerin temsilcilerinden yoksun bırakılmasının, Kürdistan halkının onlarca yıldır mücadele ettiği birlikte yaşam ilkesine büyük zarar vereceğini aktaran Başkan Barzani, “Bileşenlerin haklarına saygı duyulması gerekiyor. Başka ulusların olmadığı bir parlamento topal ve eksik olacaktır” dedi.
Başkan Barzani ayrıca, seçimlerin yapılması gerektiğini ancak Kürdistan halkının iradesini ifade eden, özgür ve şeffaf, dış müdahalelerden uzak, sonuçları önceden belirlenmemiş bir seçim yapılması gerektiğini vurguladı.
KDP’nin Kürdistan Bölgesi'nde meşruiyetin ve seçimlerin kurucusu olduğuna işaret eden Başkan Barzani, KDP’nin 1991 yılında Koye'de devrimci meşruiyetten hukuki meşruiyete geçilmesi gerektiğini ilan ettiğini söyledi.
Irak’taki duruma da değinen Başkan Mesud Barzani, Irak'ta anlaşmaların ihlal edildiğini, yeni Irak Hükümetinin kurulması konusunda siyasi partilerle anlaşma yaptıklarını ancak anlaşmanın hiçbir maddesinin henüz hayata geçirilmediğini bildirdi.
Başkan Barzani, “Ayrıca, Bağdat'ta Kürdistan halkının hayatına anayasaya aykırı bir şekilde müdahale edilerek, Kürdistan halkının maaşlarını bölgeyi istikrarsızlaştırmak ve Kürdistan halkını kızdırmak için bir silah olarak kullandılar.” dedi.
Başkan Barzani sözlerinin devamında, uluslararası toplumun gözetiminde temiz ve şeffaf bir seçim yapılabilmesi için teknik sorunların çözülmesinin gerekli olduğunu ifade etti.
BM Irak Özel Temsilcisi Plasschaert ise “Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporda maaş meselesine değinerek Kürdistan Bölgesi çalışanları ile Irak'ın diğer bölgeleri arasında hiçbir fark olamayacağını ve Kürt halkının maaşları ve hakları konusunu Irak Hükümetiyle görüşmeye çalışması gerektiğini söylediğini” Başkan Barzani’ye aktardı.
Plasschaert, KDP’nin dile getirdiği teknik sorunların çözümüne bir BM ekibinin yardımcı olması önerisini Başkan Barzani’ye sundu.
Taraflar, bölgedeki demokratik sürecin ve istikrarın korunması için seçimlerde karşılaşılan sorunların çözülmesi gerektiğini dile getirdi.