Liderlerden Paskalya mesajı

03-04-2021
Rûdaw
Etiketler Neçirvan Barzani Mesud Barzani Mesrur Barzani Paskalya Bayramı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani, birer mesaj ile Hristiyanların Paskalya (Diriliş) bayramını kutladı.

Başkan Mesud Barzani, Paskalya Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Kürdistan, Irak ve dünyadaki Hristiyanların bayramını kutlayan Barzani, bayramın güzelliklere vesile olması dileğinde bulundu.

Barzani, “Bu bayramın; kardeşliğin, birlikte yaşam ve huzurun gelişmesine, terör ve aşırılık fikirlerinin tümüyle yok olmasına vesile olmasını diyorum. Ayrıca Irak ve bölgedeki Hristiyan kardeşlerimiz ile diğer bileşenlerin acılarının son bulmasını ve tüm tarafların barış ve özgürlük içerisinde yaşamasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Diriliş bayramı yenilenme mesajı taşıyor”

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de, Paskalya nedeniyle Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Kürdistan ve dünyanın dört bir yanındaki Hristiyanların bayramını kutladı.

Barzani, “Geçen yıldan beri koronavirüs salgını nedeniyle Paskalya kutlamaları sınırlı kalsa da Paskalya'nın kendisi diriliş ve yenilenme mesajını ve yeni bir günün geleceğini müjdeliyor” dedi.

“Her türlü trajediden uzak bir döneme geçmesini ümid ediyorum”

Başbakan Mesrur Barzani de Paskalya mesajında Kürdistan, Irak ve dünyadaki Hristiyanların bayramını kutladı.

 “Yüce Allah’ın oruç ve dualarınızı kabul etmesini diliyor, bayramınızı mutlu  ve huzurlu geçirmenizi umuyorum” diyen Başbakan Barzani, mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Bu mübarek bayram vesileyle, Kürdistan Bölgesi'in en güzel ve önemli stunlarından biri olan, birlikte yaşam ve farklı inançlar arasında hoşgörü kültürünün geliştirilmesi ve korunması gerektiğini vurguluyorum. Yine tüm halklar ve dini farklılıklar arasında birlik ve kardeşliği geliştirilmesine vesile olmasını diliyorum.

İnsanlığın her türlü aşırılık, acı ve trajediden uzak bir döneme geçmesini ümid ediyoru.”

Hristiyanlar Paskalya'yı kutluyor

Kürdistan ve dünyanın her yerinde Hristiyanlar, en önemli bayramları olarak kabul ettikleri Paskalya’yı nu kutluyor.

“Diriliş“ anlamına gelen ve Hristiyanlar’ın en önemli yortusu olarak kabul edilen Paskalya, “Büyük Perhiz“ adı verilen oruç günlerinden sonra geliyor.

Paskalya haftası, İsa Peygamber'in çarmıha gerilişi ve ölümü haftasını sembolize ediyor. Batı kiliselerinde Paskalya, ilkbahar gündönümünde ya da o günün ertesinde dolunayın görülmesinden sonraki ilk pazar günü kutlanıyor.

Ortodoks kilisesinde ise yortu tarihleri, Jülyen takvime göre belirlendiği için bazen Batı'daki takvimle çakışmakla birlikte bir, dört ya da beş hafta sonraya da rastlayabiliyor.

Dini ayinler Paskalya Pazarı'ndan bir hafta önce başlayıp, “Büyük Cumartesi“ adı verilen günde doruğa ulaşıyor. Çarşamba günü İsa Peygamber’in ele verilişi, Perşembe günü son akşam yemeği, ayak yıkanması ve tutuklanması, Cuma sabah çarmıha gerilişi, akşam üzeri de gömülüş töreni gerçekleşirken, Cumartesi akşam üzeri de arife törenleri başlıyor.

Bu hafta içinde perşembe günü zeytinyağlı mercimek yeniyor. Bu gelenek halk arasında “Meryem Ana'nın gözyaşı“ olarak nitelendiriliyor.

Pekçok Hristiyan, İsa Peygamber’in çarmıhta can verdiğine inanılan Cuma günü perhiz ederek bir nevi “oruç” tutuyor. Bu perhizde et ve hayvansal gıda yenilmiyor.

Cumartesi gecesi ise inananlar kiliseleri dolduruyor ve saatler tam geceyarısını gösterdiğinde herkes bir mum yakarak Hz. İsa'nın dirilişini kutlamaya başlıyor. Paskalya Pazarı’nda ise öğle yemeği için zengin bir sofra kuruluyor. Saç örgüsü biçiminde yapılan Paskalya çöreği ise günün vazgeçilmez yiyeceği olarak kabul ediliyor. Paskalya Pazartesi’nde ise genellikle mezarlıklar ziyaret edilerek ölüler için dua ediliyor.

Paskalya sembolleri

Paskalya ateşi ve Paskalya mumu paskalya yortusunun özelliklerinden. Bunlar ölümü yenen ve yeniden dirildiğine inanılan Hz. İsa’yı sembolize ediyor.

Paskalya Yortusu ile ilgili halk arasında yaygın olan geleneklerin çoğu, Hristiyanlık öncesi efsaneler kadar uzanıyor. Bu gelenekler, zamanla Hristiyanlığın simgeleriyle birleşmiş. Paskalya tavşanı ve paskalya yumurtası da bu dönemden kalma iki temel sembol.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli