Hristiyanlar Papa’nın Erbil’e yapacağı ziyaretin heyecanını yaşıyor

03-03-2021
Rûdaw
Etiketler Erbil Papa Franciscus Kürdistan Bölgesi Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Hristiyanlar ruhani lider Papa Franciscus’un Erbil’e yapacağı ziyaretin heyecanını yaşıyor. Irak’ta olduğu gibi Kürdistan Bölgesi’ndeki birçok mekânda titizlikle hazırlık yapılıyor.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus 5-8 Mart tarihlerinde Irak ve Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret edecek.

Başkente başta Erbil stadyumu olmak üzere kentin birçok yerinde hazırlıkla devam ediliyor.

Rûdaw’a konuşan Şaklava Hristiyanlarından Bella Moniyor, “Çok güzel bir duygu sadece benim için değil bütün Hristiyanlar için güzel bir duygu. Papa’yı ilk kez görmek için Şaklava’dan uzun yoldan geldik” dedi.

Papa’nın Erbil ziyareti münasebetiyle Erbil’in Ankawa semtinde yaklaşık 3 aydır kalabalık bir koro prova yapıyor. 110 kişiden oluşan koro grubunda 87 kişi ilahiyatları seslendirecek. Grupta yer alan bütün koro üyeleri gönüllü olarak görev alıyor. Her gün Ankawa’da bulunan Um Mawana kilisesinde 3 saat boyunca prova yapıyorlar.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus 5-8 Mart tarihlerinde Irak ve Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret edecek.

Papa ilk olarak Bağdat’ta Başbakan Mustafa Kazımi tarafından Selam Sarayı’nda karşılayacak. Görüşmeye Iraklı üst düzey yetkililer de katılacak.

Papa ziyaretinin ikinci gününde Necef’i ziyaret ederek Şii dini lider Ali Sistani ile görüşecek. Katolok lider tarihi Ur Ovası'nda dinler arası buluşmaya katılacak.

Papa’nın bir sonraki durağı ise Kürdistan Bölgesi ve Musul olacak. Papa’nın 7 Mart’ta başkent Erbil’de olması bekleniyor.

Papa’yı Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani karşılayacak.

Irak’taki tüm Hristiyanlar, özellikle de Musul’da yaşayanlar Papa’nın ziyaretini dört gözle bekliyor. Irak’ta Hristiyanların çoğunlukta yaşadığı Musul’daki ilçeler, IŞİD saldırılarının ardından büyük bir demografik değişime ve yıkıma uğradı.

Karakuş Kilisesi rahibi Emar Anton, Papa’nın ziyaretininin kendilerine büyük bir umut bahşettiğini dile getirdi.

Musul Keldani Katolik Başpiskoposu Necip Michaeel de, Musul'un molozlarla kaplı sokaklarından Karamleş’teki eski kiliselere, büyük dini yapıların IŞİD tarafından tahrip edilere ağır hasar gördüğünü, şimdi tüm bu yapılarda Papa'nın ilk Irak ziyareti için hazırlık yapıldığını belirtti.

Musul’daki Sant Katrina Kilisesi’nin son hizmetkarı Hayat Dominic de, “Papa bizim burada yaşadığımızı tüm dünyaya duyuracak. Biz Hristiyanlar kendi anavatanımızdayız. Çok acılar çektik ama vatanımızı bırakmadı” dedi.

Başkent Erbil’de de ziyaret için hazırlıklar yapılıyor. Papa Franciscus, Erbil’deki Franso Hariri Stadyumu’ndaki ayine katılacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli