DİYARBAKIR – HDP önündeki ailelerin eylemi bir ‘oyun’ mu, 'umut' mu?

03-03-2020
Mehdi Mutlu
Diyarbakır
Diyarbakır
Etiketler Diyarbakır HDP PKK Eylem
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Yaklaşık 6 aydır Diyarbakır’da HDP İl Binası önünde çocuklarının “dağa kaçırıldığı” iddiasıyla oturan ailelerin eylemi devam ediyor. HDP ise bu eylemin partilerine karşı “kirli bir oyun” olduğunu savunuyor.

Çocuklarının dağa çıkarılmasından Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) sorumlu tutan ailelerin 3 Eylül 2019'da başlattığı oturma eylemi 183'üncü gününde sürüyor. PKK tarafından alıkonulan asker ve polislerin aileleri ile birlikte 108 aile çocuklarının geri getirilmesini talep ediyor.  

“Sadece bir haber alalım”

Eyleme katılan Fahrettin Akkuş, “180 gündür ne gecem gece, ne gündüzüm gündüz, ne baram ne de mutluluk kalmadı. Sürekli oğlum var gözlerimin önünde” dedi.

HDP önünde eylem yapan aileler için çadır kurulmuş durumda. Diğer kentlerden gelerek eyleme katılan aileler de yardımda bulunuluyor.

Eylemcilerden Saliha Mert de, çocuğundan uzun süredir haber alamadığını ve hergün salık alma umuduyla beklediğini belirterek, “Sadece çocuklarımızından bir haber alalım, bir mektup gelsin. Onlar hakkında birşey bilememek bizim için ölümdür” diye konuştu.

“Annemin eyleme katıldığını haberlerden gördüm”

Türkiye İçişlari Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalara göre, eyleme katılan ailelerden 11’inin çocuğu geri döndü. Geri dönenler ev hapsine alınarak ayaklarına elektronik kelepçe bağlanıyor.

Yaklaşık 5 yıl PKK saflarında kaldıktan sonra geri dönen Pelda Ayhan da bu süreçte ailesine teslim edilenleden biri.

Rûdaw’a konuşan Pelda Ayhan, “Ben annemin eyleme katıldığını bir internet sitesinden gördüm ve çok üzüldüm. Şu an evime geldim, ceza almadım. Ama geliş sürecim ve daha öncesi hakkında konuşmak istemiyorum” dedi.

“Kürt sorunu çözülürse bu sorun da kalmaz”

Hükümet ve aileler çocuklarının geri getirilmesi konusunda HDP’ye baskı yapıyor. Ancak HDP,  bu eylemin hükümet tarafından partilerine karşı planlanmış “kirli bir oyun” olduğunu, dağa çıkanlarla bir ilişkileri olmadığı gibi gidenleri de geri getirme gibi bir imkana sahip olmadıklarını savunuyor.

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, “Hepimiz de bunu açıkça gördük ki bu aileler polis eliyle oraya getirilp oturtuluyor. Mesaiye gelir gibi sabah gelip oturuyor, akşam geri gidiyorlar. Tüm ihtiyaçları devlet eliyle karşılanıyor. Elbette acıları da var. Fakat bilinmesi gerekiyor ki Kürt sorunu çözülürse bu sorun da ortadan kalkar” dedi.

Geçtiğimiz yıl 21 Ağustos günü Hacire Akar isimli kadın, çocuğunun HDP tarafından kaçırıldığını iddia ederek partinin Diyarbakır İl Binası önünde eylem yapmış, 3 gün sonra geri dönen oğlu, “zorla evlendirilmek istendiğini ve bu yüzden evden kaçtığını” belirtmişti.

Akar’ın bu eyleminden sonra 3 Ağustos’ta aynı iddiayla başka aileler de benzer bir eylemi başlattı. Ailelere hükümetten ve farklı çevrelerden de destek ziyaretleri yapılmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli