Diyarbakır İnsan Hakları Derneği'ne polis baskını

Diyarbakır (Rûdaw) - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’ne polisler tarafından baskın düzenlendi.

Rûdaw muhabirinin aktardığına göre, polisler bugün sabah 06.30 itibariyle İHD Diyarbakır Şubesi’nin Yenişehir ilçesinde bulunan binasına baskın düzenleyerek arama yaptı.

Baskının Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Adıyaman İl Jandarma Komutanlığı Tem ve İstihbarat Şube ekiplerince yürütülen soruşturma neticesinde gerçekleştirildiği öğrenildi.

Eş zamanlı olarak Diyarbakır İHD Şube sekreteri Ferhat Berkpınar’ın evinde de arama yapıldığı bildirildi.

İHD derneğinin olduğu binanın çevresi polis ablukasına alındı.

Dosyada gizlilik kararı olduğu, arama sırasında bazı dernek çalışanlarının kişisel eşyalarına el konulduğu aktarıldı.

Dosyada gizlilik kararı olması gerekçesiyle Berkpınar'a 24 saat boyunca avukatıyla görüşmesi izni verilmedi.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Abdullah Zeytun, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, dernek binasına yapılan baskının hukuksuz olduğunu, arama kararının mevzuata aykırı gerçekleştiğini söyledi.

Zeytun, “Her ne kadar yönetici arkadaşın soruşturmasıyla ilgili olduğu söylense de derneğe ait belgelere de el konuldu. Buna itiraz ettik ama şerh koymamıza dahi izin verilmedi, hukuksuzluk söz konusu. Geçen yıl dernek başkanımız gözaltına alındığında bile İHD’ye baskın yapılmadı, en son 12 yıl önce dernek başkanı olan Muharrem Erbeyin gözaltına alındığı zaman derneğe baskın yapılmıştı. Arkadaşımızın dosyasında kısıtlılık kararı var, iddialarla ve soruşturmanın detaylarıyla ilgili bilgi verilmedi. Yaşanan bu hukuksuzluk karşısında itirazlarımızı yapacağız ve suç duyurusunda bulunacağız” dedi.