KYB’de yeni bilmece; Kimler Genel Sekreter Yardımcısı olacak?

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreterin 3 yardımcısı olacağı belirtiliyor.

KYB, geçtiğimiz yıl Aralık ayında 4’üncü kongresini düzenlemiş ancak genel sekreter seçilmemişti. Kulislerde her ne kadar Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in adı geçse de bu konuda somut bir adım söz konusu değil.

Parti içinde bir taraftan liderlik meselesi konuşulurken diğer taraftan genel sekreterin yardımcıları konusunda tartışmalar devam ediyor.

Parti iç tüzüğü oluşturulan 20 kişilik bir komisyon tarafından onaylandıktan sonra 1 Şubat’ta yapılan Başkanlık Genel Konseyi toplantısında tüzükte yer alan bazı maddeler kabul edildi.

Toplantıya başkanlık eden Mustafa Çawreş, “Genel konsey toplantıları devam ediyor. Şu ana kadar 21 madde onaylandı geriye 55 madde kaldı” dedi.

Başkanlık konseyi tüzükteki maddelerde değişiklik yapma yetkisine sahip. KYB üyesi Zübeyir Osman, “Parti tüzüğündeki maddeler ve şerhleri belirlemek için bir dizi toplantı yapılacak” dedi.

Kongrede belirlenen tüzük taslağında başkanlık konseyi üyelerinin sayısı 121 olarak belirlenmişti ancak kongre sırasında bu sayı 124’e çıkarıldı.

KYB İç Tüzük Düzenleme Komisyonu Başkanı Ferid Eseserd konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Başkanlık Genel Konseyi üyelerinin sayısı 124 olarak belirlendi” dedi.

1 Şubat’ta yapılan KYB Başkanlık Genel Konseyi toplantısına bazı üyeler katılmadı. KYB Genel Sekreterlik yardımcılığına seçilecek isimler konusunda fikir ayrılığı yaşandığı iddia edildi. Özellikle de KYB’nin Kerkük kanadının genel sekreterin yardımcılarının seçilmesi ve diğer parti için makamlar konusunda itirazları olduğu öne sürülüyor.

Ferid Eseserd, şu ana kadar hal edilmeyecek bir sorunla karşılaşmadıklarını söyledi. Zübeyir Osman ise özel nedenlerden dolayı bazı üyelerin toplantıya katılmadığını ifade etti.

KYB içindeki duruma bakılacak olursa iç tüzüğün onaylanması kolay olmayacak gibi görülüyor.

Bu konuda Mustafa Çawraş, “Zor konuları son günlere bırakıyoruz. Özellikle üzerinde anlaşmadığımız ve hazırlamadığımız konuları. Şimdilik Başkanlık meselesi hakkında konuşmayacağız” diye konuştu.

İç tüzükteki değişimlere karar veren 20 kişilik reform komisyonu daha önce genel sekreterin iki yardımcısı olacağına karar vermişti. Şu anda yardımcıların sayısı 3’e çıkarılacağı konuşuluyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Ferid Eseserd, “Biz iki yardımcı seçtik ancak başkanlık konseyi bu sayıyı bire veya üçe ve dörde çıkarabilir” dedi.

Zübeyir Osman ise KYB’nin edebiyatına dönülmesi gerektiğini ifade ederek iki yardımcı geleneğine bağlı kalınacak ve bu şekilde kalacağını kaydetti.

Her zaman için çift seçenekli bir opsiyonun başkanlık konseyine sunacaklarını belirten Eseserd, “Üzerinde muhtelif düşünceler olan konular için her zaman başkanlık konseyine iki seçenek sunuyoruz ve kendilerine seçenekler arasından birisini seçmelerini istiyoruz” dedi. 

KYB içindeki bazı gruplar Pavel Talabani ile Lahor Şeyh Cengi’nin KYB Genel Sekreter Yardımcıları olarak seçilmesine karşı bir tutum sergiliyor. Muhalif kanat böyle durumda ya liderin 2’den fazla yardımcısı olmasına ya da Talabaniler arasında birinin seçilmesine razı geleceği ifade ediliyor.

Aynı aileden iki kişinin genel sekreter yardımcısı olarak seçilmesinin önünde bir engel olmadığını ifade eden Eseserd, “Aynı aileden iki kişinin yardımcı olarak seçilmesi çok doğal. KYB dışında daha önce bu şekilde seçim yapan partiler var” dedi.

Zübeyir Osman ise, “İkisi de mücadeleci ve emeği olan iki şahsiyet, bu nedenle çok normal ve önlerinde hiçbir engel yok, çünkü ikisi de KYB Başkanlık Genel Konseyi üyesi aday olma hakkına da sahipler” diye konuştu.

KYB’ye yakın bir kaynaktan edinilen bilgilere göre KYB’nin farklı kanatları arasında uzlaşı sağlandığı belirterek, şöyle devam etti:

 “Berhem Salih’in parti lideri seçilmesi halinde o zaman 3 yardımcısı olacak ve bunlardan biri Kerkük grubundan olacak. Ancak eğer sadece iki yardımcı seçilecek ise bir Talabani ailesinden diğer ise Kosret Resul ailesinde olacak. Benim aldığım duyumlara göre liderin 3 yardımcısı olacak. Kerkük grubuna ise KYB Genel Konsey Sekreterliği görevi verilecek.”

Rûdaw’a konuşan kaynak, taraflar talep ettiklerini aldığını ifade ederek, Kosret Resül Ali’nin Süleymani’ye Asayiş Genel Müdürlüğü makamını talep ettiklerini söz konusu göreve de Kosret Resul’ün büyük oğlu Şalaw Kosret’in getirilmesini planladıklarını belirtti.

KYB Genel Konsey Sekreterliği görevi için Rızgar Ali’nin güçlü bir aday olduğu gelen bilgiler arasında.