Irak Seçim Komisyonu: Kürdistan Parlamentosu seçimleri 25 Şubat’ta yapılamayacak

03-01-2024
Etiketler Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Kürdistan Parlamentosu Seçim İmad Cemil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği, Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin 25 Şubat’a yetişemeyeceğini resmi bir şekilde Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’na iletti.

Kürdistan Bölgesi’nde 25 Şubat’ta yapılması kararlaştırılan parlamento seçimlerini denetleyecek olan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, Irak Federal Mahkemesi’nde Kürdistan Parlamentosu Seçim Yasası ile ilgili devam eden dava nedeniyle seçimlerin belirlenen takvimde yapılamayacağına karar verdi.

Rûdaw’a konuşan Irak Yüksek Seçim Komisyonu Basın Müşaviri İmad Cemil, “Komisyon Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin 25 Şubat 2024 tarihinde yapılamayacağına dair resmi yazıyı bugün Kürdistan Bölgesi’ne iletti” dedi.

İmad Cemil, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nde Kürdistan Parlamentosu Seçim Yasasına ilişkin şikayetin henüz çözüme kavuşturmadığını belirterek, “Dolayısıyla Komisyonun belirtilen tarihte seçimler için gerekli hazırlıkları yetiştiremeyeceğine kanaat getirdi” diye konuştu.  

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dilşad Şahab, Başkan Neçirvan Barzani'nin Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm siyasi taraflarla yapılan müzakereler neticesinde parlamento seçimlerinin 25 Şubat 2024 tarihinde yapılmasına karar verdiğini açıklamıştı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Milletvekili Ziyad Cabbar geçen yıl Kürdistan Bölgesi Seçim Yasası’na yönelik itirazı Irak Federal Mahkemesi’ne taşımıştı. Mahkeme, Süleymaniye İl Meclisi Hristiyan üyesi Amanc Şemun’un başvurusunun da aynı içeriğe sahip olduğuna karar vererek dosyaları birleştirmiş ve karar tarihini 21 Ocak 2024'e ertelemişti.

İmad Cemil, “Seçimden önce Federal Mahkemenin seçim bölgeleri ile ilgili kararını vermesi gerekiyor ki Komisyon da hangi usule göre seçim hazırlıklarını yapılacağına karar verebilsin. Çünkü bu konu hazırlık gerektiriyor ve prosedürler farklı” dedi.

KYB’nin Seçim Yasası’nda itiraz ettiği maddelerden biri seçim sistemi ve kotaların dağılımı ile ilgili. Kürdistan Bölgesi, tek bölge şeklinde seçim yapılıyor. Ancak KYB, Irak Parlamentosu seçimlerinde olduğu gibi Kürdistan Bölgesi’nin üç bölgeye (Erbil, Süleymaniye, Duhok) ayrılmasını, Türkmen ve Hristiyan kotalarının da buna göre dağıtılmasını talep ediyor.

Komisyon üyesi İmad Cemil, “Seçim tarihinin belirlenmesi için Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu arasında bir toplantıya ihtiyaç var. Fakat henüz böyle bir toplantı için planlanmış bir tarih yok” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: IŞİD tarafından kaçırıldıktan 10 yıl sonra Gazze’de kurtarılan Fevziye Emin Seydo

Sudani'nin Danışmanı: Gazze'ye kaçırılan Ezidi kadını Rûdaw aracılığıyla bulduk

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani’nin danışmanı IŞİD tarafından kaçırıldıktan 10 yıl sonra Gazze’de bulunan Ezidi kadının bulunmasında Rûdaw’ın rolünden bahsetti.