30 Ezidi kadın ve kız IŞİD’lilerle yüzleştirildi

Erbil (Rûdaw) – 14 yaşındayken kendisine cinsel istismarda bulunan IŞİD'li ile yüzleşen Ezidi Kürt kızı Eşwak Haci’den başka 30 Ezidi kadın ve kızın daha aynı şekilde kendilerini kaçıran IŞİD’lilerle yüzleştirildikleri öğrenildi.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Bağdat’ta hem mahkemede ve hem de özel bir televizyon kanalında kendisini kaçıran IŞİD’li ile yüzleştirilen Eşwak Haci’nin (19) görüntüleri dünya gündemine oturdu.

Haci yüzleşme esnasında, Ebu Humam lakaplı IŞİD’liye “Başını kaldır ve yüzüme bak! Bana tecavüz ettiğinde 14 yaşındaydım. Kızın, bacın yaşındaydım, bana nasıl kıydın? Çünkü Ezidiyim diye değil mi? Sende hiç mi ahlak, vicdan yok? Hiç mi hissiyat yok? Hayatımı kararttın, hayallerimi çaldın. Bugün adaletsizlik, kahır ve yalnızlık yaşamanın sırası sizde” dedikten sonra üzüntüden bayılmıştı.

“70 gün boyunca beni esir etti”

3 Ağustos 2014’te Şengal’e saldıran IŞİD’liler, Hanesor yerleşkesinde yaşayan Eşwak Haci ile birlikte 6 kız, 8 erkek kardeşini, annesi ve babasını alıkoydu. Birleşmiş Milletler raporlarına göre bu saldırıda 5 bin Ezidi erkeği öldürüldü, yaklaşık 7 bin kadın, kız ve çocuk da kaçırıldı.

Rûdaw’a konuşan Eşwak Haci, “Ebu Humam adlı Muhammed Reşid beni Musul’daki hapisanede tutulan 150 kadın ve kız arasından seçti ve götürdü. Yaklaşık 70 gün bir evde tuttu ve bana zorla tecavüz ettiğinde henüz 14 yaşındaydım. Bana dünyanın tüm kötülüklerini yaptı” dedi.

Ezidi kızın sözünü ettiği Ebu Humam adlı IŞİD’li daha sonra Irak güvenlik güçleri tarafından tutuklandı. Irak İstihbarat Müdürlüğü geçtiğimiz ay Eşwak’ı Bağdat’ta görülen mahkemeye davet etti.

Mahkemede hazır bulunmak için can attığını dile getiren Haci, “Onunla yüzleşmek ve içimde biriktirdiklerimi yüzüne haykırmak istiyordum.  Sanki hâlâ IŞİD’in elinde tutukluydum. Şok oldum bu durum karşısında. Fakat gözlerimle onu bu halde görmek de benim için güzeldi. Babam benimle mahkemeye geldiği için de ayrıca çok mutlu oldum. Yüzüne tükürdüğüm zaman çok kişi hazırdı. Yıllardır içimde biriktirdiğim o nefreti yüzüne tükürdüm. Umarım idam edildiği günü de görürüm” diye konuştu.

Eşwak’ın ailesi vey akın çevresinden kaçırılan 5 erkek ve 1 kız kardeşi de dahil 39 kişinin akibeti hala bilinmiyor.

Ezidi mağdurlar mahkemelere katılıyor

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Başbakanlığı’na bağlı Ezidileri Kurtarma Ofisi Sorumlusu Hüseyin Kaidi, Eşwak dışında 30 Ezidi kadın ve kızın daha kendilerini kaçırıp zorla istismarda bulunan IŞİD’lilerle yüzleştiklerini söyledi.

Kaidi, “Musul, Bağdat ve farklı ülkelerde IŞİD’lilerin mahkemelerde yargılandığı duruşmalara Ezidi kadın ve kızlar da şahit olarak katıldı” dedi.

Geçtiğimiz Ekim ayında da Şeza Selim Beşar adlı Ezidi kız, Almanya’da yargılanan IŞİD’linin hamkemesine katılarak şahitlik etti.

Hüseyin Kaidi, IŞİD’lilerin yargılandıkları davaları takip ettiklerini, yargılananlar arasında Ezid mağdurların tanıdıkları olursa mahkemede hazır bulunmaları için yardımcı olduklarını vurguladı.