KÜRDİSTAN - Oturum iznine hepatit engeli

02-12-2016
Gülbahar Altaş
Etiketler Kürdistan Oturum Hepatit
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nde “Hepatit B” virüsü taşıyanlara oturum izni verilmeyip sınırdışı ediliyorlar.

 

Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanlığı verilere göre, bölgede 2013’te bin 329 Hepatit B, 233 Hepatit C vakasına rastlanırken, 2015’te ise 767 Hepatit B, 174 Hepatit C vakası görüldü.

 

Söz konusu rakamlar Erbil, Süleymaniye ve Duhok’ta bulunan Sağlık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlardan alındı.

 

Rûdaw’a konuşan Doğu Kürdistanlı (İran Kürdistanı) K. isimli Hepatit B taşıyıcısı, bu durumdan dolayı kendisine ikame (oturum izni) verilmediğini ve sınırdışı edileceğini söyledi.

 

K. “7 yıldır Kürdistan’da özel bir şirkette çalışıyorum. Kimseye zararım yok. Doktor raporunda da başkasının hayatını tehdit etmediğim ve hastalığın sadece kan yoluyla bulaştığı yazılıyor. Ben de kimseye kan bağışı veya benzer bir şey yapmıyorum. Başka ülkelerde bu durum sorun olmazken, burada sorun oluyor. Sanki onlarda bu tür hastalık yokmuş gibi” dedi.

 

Rûdaw’a konuşan Erbil İkame Müdürü Şeyh Yadigar, “Oturum başvurusunda bulunan herkese aynı prosedür uygulanıyor. Bazı istisnai durumlar dışında gerekli işlemleri yerine getirdikleri takdirde herkese oturum izni veriyoruz” diye konuştu.

 

Şeyh Yadigar, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Başta restoran ve sağlık sektöründe çalışanlar olmak üzere bu virüsü taşıyan kişilere oturum izni vermiyoruz ve 2 gün içinde ülkelerine geri gönderiyoruz. Ancak istisnai durumlar da var. Örneğin Hepatit B taşıyıcısı bir kişi Sağlık Bakanlığı’ndan hastalığın tehlikeli bir boyutta olmadığına dair rapor alırsa, oturum izni alabilir.”

 

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Halis Kadir Ahmet ise, mevcut  yasalar gereği Hepatit ve AIDS hastalarının sınırdışı edildiğini söyledi.

 

“Siyasi sığınmacılara ve göçmenlere de  vatandaşlarımıza sunulan sağlık hizmetlerini sunuyoruz” diyen Dr. Halis Kadir Ahmet, şöyle devam etti:

 

“Örneğin 6 ayda bir sağlık kontrolünden geçmeleri gerekiyor. İlgili bakanlıktan onaylı belge almaları gerekiyor. Belge, bakanlığımız bünyesindeki komisyondan geçerse onay veriyoruz. Halk arasında söz konusu hastalıklar hakkında bilinçlendirmeye çalışmaları yapıyoruz. Eğitim Bakanlığı ve STK’larla işbirliğiyle yaparak, okullarda seminerler düzenlenliyoruz.”

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli