Ferişte Ahmedi’nin ailesi: Kızımızın ölümünden İran güvenlik güçleri sorumlu

02-11-2022
Etiketler Ferişte Ahmedi Rojhılat İran Gösteriler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Rojhilat’ın Mahabad kentinde öldürülen Ferişte Ahmedi’nin ailesi, Ferişte’nin İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından öldürüldüğü söyledi. Daha öncesinde İran devletine yakın medya grupları, Ferişte’nin göstericiler tarafından öldürüldüğünü iddia etmişti.

Mdyada çıkan iddiaları reddeden İbrahim Ahmedi’nin kardeşi, “Ferişte’yi İran rejim güçleri şehit etti” şeklinde konuştu.

Ferişte’nin kızının, annesinin mezarı başında ağlaması sosyal medyada çok büyük ses getirmişti. İranlı yetkililer, Rojhilatlı partileri bu durumdan faydalanmaya çalışmakla suçladı.

İbrahim Ahmedi, ayrıca Ferişte’nin öldürülmesiyle ilgili olarak bazılarından şikayetçi olduklarına dair iddiaları da yalanlayarak “Biz şikayetimizi Allah’a bildiriyoruz ve Ferişte’yi İran yönetiminin şehit ettiğini ilan ediyoruz” dedi.

Ferişte Ahmedi, Jina Emini protestolarında, geçen hafta İran güvenlik güçleri tarfından Rojhilat’ta öldürülen en az 16 kişiden biri.

13 Ekim 2022'de Tahran'da ahlak polisi tarafından başörtüsünü İslami kurallara uygun şekilde takmadığı iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül’de hayatını kaybeden Jina Emini protestoları, Rojhilat’ın Saqiz kentinde başlayıp tüm Rojhilat ve İran’a yayılmıştı.

İnsan hakları örgütleri protestolarda şimdiye kadar en az 34’ü çocuk en az 253 kişinin öldürüldüğünü aktarıyor. Binlerce kişi de gözaltına alındı veya yaralandı.

Protestolar devam ediyor

İran güçlerinin sert müdahele ve tehditlerine ragmen protestolar yedinci haftasında da devam ediyor. Dün akşam da Rojhilat’ın Sine, İlam, Meriwan, Bokan ve Derloran’da protesto gösterileri vardı.

Aynı şekilde başkent Tahran’ın birkaç mahallesi ile, Mazenderan, Belucistan ve Bender Abbas’ta da protestolar devam etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli