Diyarbakır’da kayyumdan Kürtçe kurs

Diyarbakır (Rûdaw) – Kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı, Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde de eğitim verilen Medeniyet Dilleri Atölyesi başladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığının, dil yeterliliğinin sürdürülmesi ve geliştirilmesi amacıyla düzenlediği Medeniyet Dilleri Atölyesi'nde Arapça, Farsça, Osmanlıca, Süryanice dillerinde ve Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde eğitim veriliyor.

18 sınıfın açıldığı ve 500 kişinin katıldığı atölyede, Kurmanci ile Zazaki lehçelerine büyük bir ilginin olduğu bildirildi.

Kayyum olarak atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Münir Karaloğlu, 2021-2022 kültür ve sanat sezonunu Feqiye Teyran'a atfettiklerini dile getirerek atölyeye ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Medeniyet Dilleri Atölyesini bu gayretimizin bir meyvesi, bir uzantısı olarak görebilirsiniz. Biliyorsunuz geçen sene ilk defa Diyarbakır'da başlatmıştık ve geçen sene 640 kursiyerimize sertifika verme noktasına geldik. Kürtçe, Zazaca, Arapça, Farsça, Süryanice, Osmanlı Türkçesi hepsi bizim ortak değerimiz. Bunları yaşama ve yaşatma konusunda kararlıyız."

“500 kursiyerimiz var”

Dil Kursları Müdürü Aziz Altunboğa atölyeye ilişkin “Bu yıl 500 öğrencimiz var, 300’ü yüz yüze eğitim görürken 200 kişi de online olarak eğitime devam ediyor. Birkaç ay sonra programımız sona erecek ve yeni bir döneme başlayacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Erkeklerden çok kadınlar kurslara katılıyor

Rûdaw’a konuşan Kürtçe öğretmeni Asya Kutluk da Kurmanci ve Zazaki’ye yönelik ilgiden memnun ve kurslara erkeklerden çok kadınların katıldığını belitti:

“Öğrenmek istiyorlar. Dilimize sahip çıkmamız lazım diyorlar. Anneler bu kurslara katılıyor.”

Atölye katılımcıları da tüm Diyarbakırlılara kurslara katılmaları yönünde çağrıda bulunuyor.

Kursiyer Muhammed Yavuz Kahraman “Kürtçeyi yarı Kürtçe yarı Türkçe olarak biliyoruz. Bu atölyeyi büyük bir fırsat olarak görüyoruz” dedi.

Kursiyerlerden Sultan Yavuz ise “Farkında değiliz fakat Kurmanci ve Zazaki yok olmak üzere. O yüzden bu kursların artması çok iyi olur” ifadelerini kullandı.