NATO Irak Misyonu Komutanı Carignan: Irak’ta 5 yıl daha kalabiliriz

Erbil (Rûdaw) - NATO Irak  Misyonu Komutanı Tümgeneral Jennie Carignan, NATO güçlerinin 5 yıl daha Irak’ta kalabileceğini söyledi.

Rûdaw Araştırma Merkezi’nin düzenlediği bir panele video konferans aracılığıyla katılan Tümgeneral Jennie Carignan, IŞİD’e karşı Koalisyon Güçleri’nin Irak’tan çekilme aşamasında olduğunu, önümüzdeki aylarda askeri kapasitelerini azaltacaklarını söyledi.

Söz konusu taşınmayla ilgili biz kendileriyle yakın işbirliği içinde olacağız. NATO’nun amacı Koalisyon Güçleri olmadan misyonlarını yerine getirmektir. Biz kalmak istiyoruz. Bu konuda belirli bir zaman dilimi veremem ancak 5 yıla kadar daha kalabiliriz. Amacımız reformların başarılı olması için destek vermek ve Irak ile müttefikliğimize Brüksel’den devam edebiliriz. Tıpkı Ürdün’ün eğitim amaçlı NATO’dan uzman talep ettiği gibi.

NATO’nun Savunma Bakanları Irak Hükümeti’nin uzman sayısının artırılması yönündeki talebini olumlu karşıladı. Emniyet konusunda da İçişleri Bakanlığının işlerini kapsayacak şekilde misyonumuzun genişletilmesi talep edildi. Bu nedenle geçtiğimiz ay ve yıllarda misyonumuz genişletilecektir.

NATO Irak’ta danışman savaşçı değil

NATO’nun Irak’taki misyonuna ilişkin de konuşan Tümgeneral Jennie Carignan, “NATO Irak’ta danışmanlık misyonu yürütüyor savaşçı değil. Irak Savunma Bakanlığı’nın reform yapması için gereken danışmanlık hizmeti veriyor” diye konuştu.

Carignan, Irak Savunma Bakanlığıyla, yolsuzlukla mücadele, insan kaynaklarını iyi kullanma, eğitim, politika, strateji, silahlı güçlerin çatışması, liderlik etme, Kadın, barış, güvenlik ve profesyonel askeri eğitim alanlarında birlikte çalıştıklarını söyledi.

Irak Savunma Bakanlığının birçok savaşa katılımından dolayı içerisinde reform yapmanın kolay olmadığına dikkat çeken Carignan, şuanda yenilenmenin ve uzun vadeli bir reformun hayata geçirilmesinin zamanı geldiğini söyledi.

Şu ana kadar Irak Savunma Bakanlığı eğitim üniversitesinde lojistik, mayın ve bomba imha, mühendislik ve tıp konuları da dahil olmak üzere 11 teknik alanda eğitim verildiğini anımsatan Carignan, Irak’ın savunma üniversitelerinin program ve eğitim yenilemesi gerektiğini söyledi.

Güvenlik alanında reformun Irak’ta çok önemli bir husus olduğunu vurgulayan Tümgeneral Jennie Carignan, “Güvenlik alanında reform yapılmasını teşvik etmek Kazımi’nin hükümeti için çok önemli. Kazımi’nin bazı beli başlı konulara da önem verdiğini de hissediyoruz. Örneğin yolsuzlukla mücadele konusunda Kazımi hem Savunma Bakanlığında hem de İçişlerinde NATO’nun programının uygulanmasının emrini verdi” dedi.

Savunma ve İçişlerinde reform yapmanın uzun vadeli planlara ihtiyaç duyduğunu ifade eden Carignan, “Bu nedenle söz konusu programın başarılı olması için NATO Bir süre daha burada kalacak. NATO bu programı 19 ülkede uygulamaktadır, başarılı olduğunu ıspatlamıştır” diye konuştu.

NATO, Irak Savunma Bakanlığı içerisinde İran’ın etkisini hissetmiyor

Carignan şunları söyledi:

“Irak Savunma Bakanlığı içeriden şu anda İran’ın hegemonyasını ve etkisini hissetmiyorum. Iraklı mevkidaşlarım ve yüksek liderlerinden duyduğum şu; NATO sistemini anlamak için büyük bir istekleri var. Kendilerine yeni bir model belirlemek için NATO’nun yapısı ve modellerini anlamak istiyorlar. İleride NATO ile birlikte çalışmak ve yapının bir parçası haline gelmek istiyorlar.”

Heşdi Şabi güçleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Carignan, “Onlar daha çok resmi olarak Irak Hükümetine bağlı güçlere odaklanıyorlar. Heşdi Şabi hükümete bağlı resmi bir güçtür. Ancak ileride NATO’nun şu ana kadar Heşdi Şabi ile ortak bir misyonu yoktur. Irak Hükümetinin talebi üzerine Heşdi Şabi güçlerinin kurumsallaşması ve profesyonelleşmesi programı hayata geçirilebilir.

Heşdi Şabi’nin sahip olması gereken en önemli şeylerden biri de insan kaynaklarını yönetebilmesidir. Yani kimlerin onlara bağlı olduğunu bilmeliler. Kaç kişiler, özellikleri ve uzmanlık alanları nelerdir. Her silahlı güç her hangi adla olursa olsun hükümetin kontrolünde olmadığı müddetçe herkese karşı bir tehdittir her şeyden önce de Iraklılara karşı” dedi.

Peşmerge Bakanlığı NATO’dan destek talep etmedi

Peşmerge Güçleri’ne verilen desteklerle ilgili de konuşan Carignan, “Bildiğim kadarıyla Peşmerge Bakanlığı NATO’dan destek talep etmemiştir” diye konuştu.

Carignan NATO misyonuna Peşmerge’nin dahil edilecek mi sorusuna ise, “Güçlerimizin geri çekilmesi gibi bu konu da netleşmeyenler arasında yerini koruyor. İleride bunu nasıl yapacağız ona karar vermeliyiz. Ancak şu anda bu sorunun cevabı yok. NATO, Irak Hükümeti ve Koalisyon güçleri arasında daha fazla önem verilmelidir” değerlendirmesini yaptı.

Koalisyon güçlerine ve ABD’nin Büyükelçiliğine yönelik yapılan saldırılara ilişkin de konuşan Carignan, “Bu konuyu ciddiye alıyoruz. Irak Hükümeti bize ülkedeki güçlerimizin güvenliğini koruyacağı taahhüdünü verdi. Güvenlik endişesi nedeniyle yapılan yer değişiklikleri, koronavirüs nedeniyle yapılan online faaliyetlerin hepsi sürece ayak uydurmak içindir” dedi.

IŞİD’in eylemleri konusunda da konuşan Carignan, “IŞİD bozguna uğratıldı. Ancak hala saldırı düzenleyebilir. Ancak önceleriyle kıyasla tehlikelerinin seviyesi sınırlı. Iraklı güçlerin kabiliyeti şu anda çok iyi. Koalisyon güçlerinin ufak bir yardımıyla kendileri askeri faaliyetlerde bulunuyorlar” ifadelerini kullandı.

Iraklı güçlerle Peşmerge arasında sağlanan işbirliği ve müttefikliğin önemli olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz birkaç haftada çok önemli güvenlik anlaşmaları yapıldı. Ortak Operasyonların merkezinin yapılması gibi. Çünkü IŞİD bütün güvenlik zafiyetlerden yararlanamaya çalışıyor. Ortak Operasyonlar merkezinin kurulması söz konusu boşluk ve zafiyeti kapatmaktadır” diye konuştu.