Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nden 'anlaşma' açıklaması

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgei Hükümeti, merkezi Irak hükümetiyle herhangi bir anlaşmanın imzalanmadığını bildirerek, “Irak Ordusu'nun heyetinin iki farklı görüşmede sunduğu iki anlaşma taslağına yanıt verdik. Bağdat, diyalog taleplerimize olumsuz yanıt verdi” açıklamasında bulundu.

 

Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nden Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin “Erbil'in yapılan anlaşmadan vazgeçtiği” yönündeki sözleriyle ilgili bir açıklama geldi.

 

Yazılı açıklamada şöyle denildi:

 

“Irak Başbakanı Haydar Abadi, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Erbil'in Irak ordusu ile Peşmerge Bakanlığı arasında yapılan anlaşmadan vazgeçtiğini ifade etmiştir.

 

Aramızda herhangi bir anlaşma imzalanmamıştır. Sadece Irak hükümetinin askeri heyeti tarafından anlaşma taslağı sunulmuştur. Ertesi gün merkezi hükümet ile Kürdistan Bölgesi'nin heyetleri arasında yapılan toplantıda, ikinci bir taslak gönderildi. Her iki taslağa yanıt verdik. Birkaç kez federal hükümet ile anayasa esasına göre müzakerelere hazır olduğumuzu belirtmiştik. Ancak her defasında Bağdat'ın yanıtı olumsuzdu.

 

Mevcut durumu savaşa süreklemek bütün bileşenleriyle Iraklılar için büyük bir felakete yol açabilir.

 

Irak Anayasası'nda yer aldığı gibi, haklarımıza inancımızdan yola çıkarak, barıştan yanayız. Irak halkının nesilleri için bir gelecek inşa etmek uğruna, genel bir anlaşmaya varmak için yapıcı ve açık bir diyaloğu talep ediyoruz.

 

Büyük din mercileri, Iraklı siyasi partilerin tamamı, sivil toplum örgütleri ve anayasa, güvenlik ve barışa inanan bütün güçlerden talebimiz, Kürt ve Arap milleti arasında fitneye yol açacak her türlü girişime karşı durmalarını talep ediyoruz. Aynı zamanda şiddet ve savaşla sorunların çözümüne de engel olsunlar.”