Erbil’de sessiz terör: Hava kirliliği

3 saat önce
Rûdaw
Foto: Başkent Erbil/ Rûdaw
Foto: Başkent Erbil/ Rûdaw
Etiketler Erbil Kürdistan Bölgesi Hava kirliliği
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’nde hava kirliliği giderek daha korkunç bir hal alıyor. Fabrikalar, petrol kuyuları, arabalar ve en tehlikelisi mahalle aralarındaki jeneratörlerden çıkan karbondioksit gibi gazlar doğrudan insanların sağlığını hedef alıyor. Çevre uzmanları Erbil’in hava kirliliği konusunda uyarıda bulunuyor.

Kürdistan Bölgesi’nin diğer kentlere oranla daha fazla hava kirliliğine maruz kalan başkent Erbil’de insanlar neredeyse mavi gökyüzüne hasret kaldı.

Rûdaw’a konuşan Çevre Uzmanı ve Öğretim Görevlisi Bextiyar Abdullah, “Karbondioksit salımı 360 PPM’den fazla olmaması gerekirken burada bu değerler 613’ü gösteriyor. Hidrokarbon havada olmaması gerekiyorken burada şu anda bulunuyor. Karbon içeren partikül parçaları da olmaması gerekiyorken ama maalesef havada onlarda bulunuyor. Bütün bunlar bize bu kentin havasının yeteri derecede temiz olmadığını gösteriyor” dedi.

Hava kirliliği hastalıklara davetiye çıkarıyor. Vatandaşlar bu durumdan oldukça rahatsız.

Rûdaw’a konuşan Taksi şoförü Muhammed Celil  “Hava kirliliğinin çoğunun sebebi jeneratörler, fabrikalar ve çalışan klimalardan kaynaklandığını düşünüyorum. Mahalle arasındaki jeneratörlerin çoğu kara bir duman salıyor. Vatandaşlar bu dumandan rahatsız oluyor. Bunlar çevrenin kirlenmesine ve havanın kirlenmesine sebep oluyor. Bunların hepsi hastalıklara neden oluyor” diye konuştu.

Erbil’de hava ve çevre kirliliği ile yapılmış resmi çalışmaları görmek için Erbil Çevre Kurumu’nun sitesine baktık ancak sen son çalışma 30 Haziran 2018’de paylaşılmış.

Vatandaşlar hükümetin biran önce bu duruma el atmasını talep ediyor.

Sanayileşmenin yanı sıra aktif çalışan bir milyon otomobil ve bin yüz 62 jeneratörün Erbil semalarına saldığı karbon başta insanları olmak üzere bütün canlıları etkiliyor. Yaptığımız araştırmalar sonucu Erbil’de Karbon emisyonu Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği hava kirliliği standartlarından üç katı daha kirli olduğu ortaya çıktı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli