Kürt Dili ve Edebiyatı öğrencileri öğretmen olarak atanmak istiyor
Mardin (Rûdaw) – Mardin Artuklu Üniversitesi 2023-2024 eğitim öğretim yılı güz dönemi bugün başladı. Üniversitenin Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünü tercih eden öğrenciler de sınıflardaki yerlerini aldı.
Geçtiğimiz yıl yapılan öğretmen atamalarında Kurmanciye 35 Zazakiye 14 kontenjan ayrılması Kürt Dili ve Edebiyatı’na ilgiyi arttırdı. Üniversite sınavını kazanan birçok öğrenci Kürt Dili ve Edebiyatını tercih etti. Ancak hem öğrenciler hem de öğretim üyeleri bu kontenjanın yetersiz olduğunu ve öğretmen atama sayısının daha da yükseltilmesini talep ediyor.
Kürt Dili ve Edebiyatı öğrencilerine mikrofon uzatan Rûdaw , 2023-2024 eğitim öğretim yılından beklentileri ve hedeflerini sordu.
Kürt Dili ve Edebiyatı 2. Sınıf öğrencisi Yılmaz Elagöz “İstanbul’dan Kürtçe eğitim için geldim, Mardin’de yaşıyorum. Bu yıl ikinci sınıfa geçtim. Oldukça heyecanlıyız. Konuşmakta ilk önceleri zorlanıyorduk ” şeklinde duygularını dile getirdi.
Diyarbakır’dan gelen Sultan Yavuz isimli öğrenci ise “Buraya Kürtçe öğretmeni olma hayaliyle geldim. İnşallah atanırız. Biz atamaların arttırılmasını istiyoruz. Bugüne kadar sadece 3 öğretmen ataması oluyordu. Bu sayı35’e yükseltildi. İnşallah daha da artar atanır ve öğrencilerimizle buluşuruz” şeklinde konuştu.
Eğitime Batman’dan katılan Adem Aksoy “Ben de buraya öğretmenlik hayaliyle geldim. Birinci sınıftayım. Tayinimiz olsun istiyoruz. Mezun olduğumuzda atamalarımızın olacağına dair umutluyuz” dedi.
Abdulsamet Ataş ise duygularını şu sözlerle ifade etti:
“Mardin Kızıltepeliyim. Üniversite eğitimim için her gün ilçeden üniversiteye gelmekteyim. Bu yıl dördüncü ve son senem. Bir Kürt olarak, halkımızın Kürt dil gramerinin ve imlasının geliştirilmesi çocukluktan başladığını bilmesi gerekir. İlk ve orta okullarda Kürtçe seçmeli dersler başlatıldı. O çocukları eğitme arzusu içerisindeyiz. . Ama bu konuda ciddi bir atama sıkıntısı yaşanıyor. Kürt Dili ve Edebiyatı öğrencileri öğretmen olarak atanırsa iyi olur.”
Kürt Dili ve Edebiyatı okuyan birçok öğrenci öğretmen olma hayaliyle üniversiteye başlıyor. Ancak öğretmen atamalarında Kürtçeye ayrılan kontenjanın düşük tutulması, mezun olan öğrencilerin büyük kısmının mesleğini icra edememesine neden oluyor. Kürt Dili ve Edebiyatı fakültesinde okuyan öğrenciler de tıpkı müzik, resim vb bölümlerden mezun olan öğrenciler gibi öğretmen olarak kabul edilmek, atanmak ve hayatını öğretmen olarak idame etmek amacıyla okuyor.
Okuldan mezun olan öğrencilerin atanamamasına ilişkin Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi Kenan Nado şunları söyledi:
“Nasıl ki diğer bölümlerdeki öğrenciler öğretmen olmak ve istihdam edilmek amacıyla üniversite eğitimini görüyorsa, Kürt dilini okuyanlar da aynı şekilde. Ancak ne yazık ki bu konuda henüz ciddi bir adım atılmış değil. Geçtiğimiz yıl 35 Kurmanci, 15 Zazaki için atanma yapılması bir heyecan yarattı, öğrencilerin Kürt Dili ve Edebiyatını tercih etmesini sağladı. Bu yıl kontenjanlarımızın (36) hepsi doldu. Buradaki öğrenciler Kürt dili ve edebiyatı anlamında gerçekten çok iyi bir eğitim alıyor. Biz de 4 yıllık emeğimizin sonuçlarını orta öğrenimdeki Kürt öğrencileri ile paylaşmak istiyoruz.”
Türkiye Milli Eğitimi Bakanı’nın 5 Eylül’deki bir açıklamasında Ekim ayının sonunda kontenjanların açıklanacağını duyurduğunu hatırlatan Nado, “Kürt Dili ve Edebiyatının sürekliliği açısından, heyecanın sürmesi ve öğrencilerin öğretmensiz kalmaması için en az 100 ila 300 arası öğretmen tayin edilmeli ki, bu çark dönsün. Atamalar yapılmaz ise üniversitedeki eğitim çarkı da işlemez duruma gelir. Bu çok çok önemli. Siyasilerin, hükümetin bu yönlü olumlu bir adım atacağını umut ediyoruz. Kürt partileri ve siyaseti bu çağrımıza ses olmalı ve çaba sarf etmelidirler. Bu konuda bir çözüm geliştirilirse bu bölümde okuyan öğrenciler de kaygı yaşamadan eğitimine konsantre olabilir ve gönül rahatlığı ile mezun olurlar” ifadelerini kullandı.