İran ve Heşdi Şabi’den ortak tatbikat

02-10-2017
Rûdaw
İran
İran
Etiketler Kürdistan Referandumu İran Heşdi Şabi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İran ordusu ve Şii Heşdi Şabi güçleri, Doğu Kürdistan ile Güney Kürdistan sınırındaki Kasr-ı Şirin ve Perwezhan bölgesinde ortak askeri tatbikat düzenliyor.

 

Tatbikat nedeniyle Perwezhan ve Başmak sınır kapılarının kapatıldığı belirtildi.

 

Tatbikata İran Kara Kuvvetleri, topçu birlikleri, insansız hava araçları (İHA) ve helikopterler katılıyor.

 

İran ordusu, tatbikatın ilk aşamasını 25 Eylül’de Kürdistan Bölgesi’nde yapılan bağımsızlık referandumundan 1 gün önce düzenlemişti.

 

Bugün başlayan tatbikata ise Şii Heşdi Şabi güçleri de katıldı.

 

İran askerleri, referandumdan önce Kırmaşan’ın Kasr-ı Şirin bölgesi ile Urmiye’nin Merivan ve Şino kentlerinde tatbikat düzenlemişti.

 

Irak Genelkurmay Sözcüsü, 2 gün önce yaptığın açıklamada, güçlerinin yakın zamanda Irak Ordusu’yla Doğu Kürdistan sınırında ortak tatbikat düzenleyeceğini söylemişti.

 

Perwezhan, Başmak ve Temerçiyan sınırlarında düzenlenen tatbikatların bitimine kadar da sınırların kapalı olacağı kararlaştırıldı.

 

İran ve Irak ilk defa ortak askeri tatbikat düzenliyor. Bu durum, Kürdistan’da yapılan bağımsızlık referandumuyla ilişkili. Nitekim Tahran yönetimi, Bağdat gibi referanduma karşı olduğunu açıklamıştı.

 

İran, “referandumun yasalara aykırı ve bölgedeki asayişi bozacağını” gerekçe gösteriyor.

 

Sınırlar geçici olarak kapatıldı

 

Rûdaw’a konuşan Perwezhan Sınır Kapısı Halkla İlişkiler ve Basın Sorumlusu Aram Sayexan, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

 

“Bugün İran askerlerinin tatbikatı nedeniyle sınır kapatıldı. Yetkililer bize sınırın geçici olarak kapatıldığını belirtti. Turistlerin geçişi devam ediyor. Fazla olmasa da ticari geçişler de yapılıyor.”

 

Rûdaw’a konuşan Pencwen Kaymakamı Zana Rahman ise, “Bugün Başmak Sınır Kapısı kapatıldı. İranlı yetkililer durumun geçici olduğunu ilettiler. Nedeni de askeri tatbikat” diye konuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli