Başbakan Mesrur Barzani'den Kerkük açıklaması

02-09-2023
Etiketler Mesrur Barzani Kürdistan Bölgesi Başbakanı Kerkük
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani, Kerkük’te yaşanan gerilimi ve Kürt göstericilere yönelik şiddet kullanılmasını kınadı. Barzani, Irak Başbakanı Sudani’ye kentteki durumu acilen kontrol altına alma çağrısı yaptı.

Başbakan Mesrur Barzani, “Kerkük'te demokrasiye ve barış içinde bir arada yaşamaya karşı yapılan provokasyonları şiddetle kınıyoruz” dedi.

Barzani, “Şovenistlerin saldırısına uğrayan Kürt vatandaşların şehit edilmesini ve yaralanmasını kınıyoruz. Irak Başbakanı'nı acilen bu istenmeyen durumu kontrol altına almaya, vatandaşların ve göstericilerin hayatlarını korumaya ve sorumsuz kişilerin durumu daha da karmaşık hale getirmesine artık izin vermemeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

 “Kerkük'te zulme uğrayan Kürt vatandaşlarımızı da ihtiyatlı olmaya ve sert tepkilerden kaçınmaya çağırıyorum” diyen Başbakan Barzani, “Ayrıca Kerkük'ün yerli Arap ve Türkmen vatandaşlarına, şehre yabancı olanların toplumlar arasındaki barış ve bir arada yaşama alışkanlığını bozmasına izin vermemeleri çağrısında bulunuyorum" dedi. 

Ne olmuştu?

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Kerkük’te Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’nın ana karargah olarak kullandığı KDP’nin eski merkez binasının tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

Bu kararın ardından 25 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapattı.

Bu durumun ardından bugün Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenleyerek Erbil-Kerkük yolunun açılmasını talep etti.

Kürt göstericilerin Arap eylemcilerin bulunduğu alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Olayda 1 kişi hayatını kaybederken 7 kişi de yaralandı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli