Kürdistan İnsan Hakları Ağı ‘İran’ raporunu açıkladı: En az 1 kolber öldürüldü

02-09-2021
Rûdaw
Etiketler Kürdistan İnsan Hakları Ağı İran Kolber
A+ A-

Rûdaw -  Paris merkezli Kürdistan İnsan Hakları Ağı (KHRN), dün yayınladığı aylık raporda, İran’ın Ağustos ayında, İran güçleri tarafından en az 1 kolberin öldürüldüğünü, 13 kişinin yaralandığını ve en az 47 kişinin de tutuklandığını bildirdi.

Raporda, "Ağustos ayında İran İslam Cumhuriyeti askeri güçleri Kürdistan, Kirmanşah ve Batı Azerbaycan illerinin batı sınır bölgelerinde en az bir kolberi öldürdü ve 13 kişiyi yaraladı" ifadeleri yer aldı.

Kolberler, Kürdistan Bölgesi-İran sınırı ve bazen de İran-Türkiye sınırı boyunca ticari amaçlı bulundurdukları çeşitli ürünleri malları taşıyan kişilerdir. Bu insanlar İran sınır muhafızları tarafından sürekli hedef alınıyorlar. İran'ın Kürt illeri ülkenin en yoksulları arasında yer alıyor ve birçok kolber, yoksulluk ve alternatif istihdam eksikliği nedeniyle “kaçakçılığa”  itiliyor.

BM: Hayatları kolber olmaya bağlı

İran'daki insan hakları durumuna ilişkin yakın tarihli bir raporda, Birleşmiş Milletler kolberlere karşı “aşırı güç kullanımı” konusundaki endişelerini dile getirmişti. Raporda, "Raporlar, çoğu Kürt azınlıktan oluşan yaklaşık 70 bin İranlı'nın, hane reisi olan kadınlar da dahil olmak üzere geçim için kolber olmaya bağlı olduğunu tahmin ediyor" denilmişti.

BM'ye göre 2020'de aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 60 kolber öldürüldü, 170'den fazla kolber yaralandı.

KHRN ayrıca Kürt illerinde düzinelerce tutuklama olduğunu bildirdi. İran polisi, İstihbarat Bakanlığı ve İslam Devrim Muhafızları Kolordusu (IRGC), Kirmanşah, Kürdistan ve Batı Azerbaycan eyaletlerinin çeşitli şehirlerinde en az 47 Kürt aktivisti siyasi suçlamalarla tutukladı.

Gözlemci ayrıca Kürdistan Eyaleti, Meriwan, Sanandaj ve Saqqez şehirlerinde üç kadının öldürüldüğünü bildirdi.

KHRN'ye göre, Ağustos ayında İran en az yedi Kürt sivili idam etti. KHRN ayrıca Kürdistan eyaletindeki Shaho dağında orman yangınlarına neden olan İslam Devrim Muhafızları'nın (IRGC) bombardımanını da bildirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli