Ezidi Kürtlere yönelik soykırımın yıl dönümünde Şengal’in il olması önerildi

Erbil (Rûdaw) – Laleş Kültür ve Sosyal Merkezi, IŞİD tarafından 10 yıl önce soykırımla karşı karşıya kalan Şengal’in il olması için öneride bulundu.

Laleş Kültür ve Sosyal Merkezi öncülüğünde Ezidi Kürtlerine yönelik soykırımın 10’uncu yılında Duhok kentinde bir etkinlik düzenlendi.

Etkinlik kurbanların anısına bir dakikalık saygı duruşu ile Ey Reqîb marşı eşliğinde başladı.

Laleş Kültür ve Sosyal Merkezi Yüksek Kurulu Başkanı Said Celo etkinlikte bir konuşma yaptı.

IŞİD’in Ezidi Kürtlere karşı saldırısının Ezidileri ortadan kaldırmayı amaçlayan bir soykırım olduğuna dikkat çeken Said Celo, "Bütün Ezidi vatandaşları hala soykırımın izlerini taşıyor. Bu yaraya şu ana kadar bir çare bulunamadı” dedi.

Laleş Kültür ve Sosyal Merkezi Yüksek Kurulu Başkanı Said Celo Ezidi Kürtlerin sorunları için şu önerilerde bulundu:

- Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin söz konusu suçun soykırım olarak tanımasını kolaylaştırmak için gereken kolaylıkların sağlanması.

- Suç ve nefret söylemini önleyecek kanunların çıkarılması ve bu iki madde kapsamına girenlerin ağır bir şekilde cezalandırılması.

- Ezidi toplumunun yürütme, yasama ve yargı organlarına katılımı.

- Gençlerin iş olanaklarının ve isteklerinin karşılandığı, huzurlu ve sağlıklı bir ortamın yaratılması.

- Şengak’deki durumun normalleştirilmesi, siyasi çatışmaların ve silahlı olayların ortadan kaldırılması.

- Şengal anlaşmasının maddelerinin uygulanması ve Şengal’in il olarak tanınması için çalışmalara başlanması.

- Şengal ve diğer bölgelerin yeniden inşası ve buralarda stratejik projelerin hayata geçirilmesi.

- Anaokulundan üniversiteye kadar ilerici bir eğitim politikasının izlenmesi.

- İslam dinine mensup insanların inançları uğruna Ezidi Kürtlerin kanının dökülmesini yasaklamaya yönelik teşviklerin artırılması.

- Irak ve Kürdistan üniversiteleri tarafından her yıl genel olarak Kürtlere, özel olarak da Ezidilere yönelik yapılan soykırıma ilişkin uluslararası konferansların düzenlenmesi.

Ezidi Kürtlere desteğini esirgemeyen herkese başta Başkan Mesut Barzani olmak üzere her kesime teşekkür eden Celo, "Başkan Mesut Barzani önderliğinde Şengal’in Peşmerge Güçleri tarafından kurtarılmasından dolayı teşekkür ediyoruz. Sayın Neçirvan Barzani’nin Ofisi tarafından 3.000'den fazla Ezidi'nin kurtarılması ve Sayın Mesrur Barzani'nin sınırsız desteğinden dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.

Etkinlikte konuşan Şehit ve Enfal İşleri Bakanlığı Sekreteri Dr. Navser Abdulqadir, Kürdistan hükümetinin karşılaştığı ekonomik kriz ve mali sıkıntılara rağmen geçtiğimiz 10 yılda Ezidi Kürtlere desteğine devam ettiğini söyledi.

Şu ana kadar 3 bin 576 Ezidi Kürt'ün IŞİD'den kurtarıldığını aktaran Dr. Navser Abdulqadir, Başbakan Mesrur Barzani’nin talimatıyla IŞİD'den kurtarılan 3 bin Ezidi kadına aylık yardım yapıldığını ifade etti.