Neuper: Neçirvan Barzani'nin ziyareti Erbil-Viyana ilişkilerini güçlendirecek bir adım

02-07-2024
Etiketler Avusturya Kürdistan Bölgesi-Irak Ticaret Ofisi Başkanı Herfig Neuper Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani Erbil Viyana Serokê Navenda Kurdî ya Viyanayê Nizar Mûsa
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Avusturya Kürdistan Bölgesi-Irak Ticaret Ofisi Başkanı, Başkan Neçirvan Barzani’nin Avusturya ziyaretinin Erbil ile Viyana arasındaki ilişkileri güçlendirmeye yönelik olumlu bir adım olarak niteledi.

Avusturya Kürdistan Bölgesi-Irak Ticaret Ofisi Başkanı Herfig Neuper, Rûdaw’dan Bahtiyar Abdulaziz’in Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Avusturya ziyaretine ilişkin sorularını yanıtladı.

2023 yılına kadar Avusturya ve Irak arasındaki toplam ticaret hacminin yaklaşık yarım milyar dolar olduğunu belirten Herfig Neuper, Irak ve Kürdistan Bölgesinin ekonomilerini çeşitlendirmeyi hedeflendiğini ülkesinin bu konuda onlara yardımcı olabileceğimizi söyledi.

Irak’tan temel ihracatının ürünün  petrol olduğunu belirten Avusturyalı yetkili, “Irak'a ihraç edilen ürünler, içeceklerden tıbbi, teknik, ekipmanlara kadar çok çeşitlidir. Bu yıl rakamların daha da artmasını ve ticaret hacminin artmasını umuyoruz” dedi.

Avusturya-Irak ilişkileri ekonomik olmak üzere birçok alanda çok iyi geliştiğini belirten Herfig Neuper,  “Geçtiğimiz yıl Avusturya'nın Bağdat Büyükelçiliği'ni resmi olarak açmamızın ardından, Dışişleri Bakanımız Sayın Schallenberg ve iş heyetlerinin görüşmeleri sonrasında büyük bir büyüme olduğunu ve ilişkilerimizi yeni bir boyuta taşıdığını söyleyebilirim. İki ülke arasındaki ekonomik bağları güçlendirmek adına çok büyük bir adım olduğunu düşünüyorum” dedi.

Irak’ın uzun süredir petrole bağımlı ekonomiden kurtulmak istediğini belirten Neuper “Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin ekonomilerini çeşitlendirmesi gerekiyor. Bu konuda onlara yardımcı olabileceğimizi düşünüyorum. Yerli üretimi, yerli tarımsal üretimi, gıda işleme sanayini artırmak istediklerini biliyoruz. Biz Avusturyalılar ve şirketlerimizin destekleyebileceğimiz doğru çözümlere sahip olduğuna inandığımız başka birçok sektör var. Tarım teknolojisi sektörü, gıda işleme sektörü ve daha pek çok sektör gibi yenilenebilir enerji sektörü de bunlardan biri” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi ile Avusturya'nın iyi ilişkiler içerisinde iki dost ülke olduğunu belirten Herfig Neuper, “Avrupa düzeyinde bir hava yolu şirketi Avusturya-Erbil arasında doğrudan uçuş yapmakta. Bu bile tek başına ili ülke arasındaki ilişkilerin hangi düzeyde olduğunu ve giderek güçleneceğinin bir göstergesidir” dedi.  

Başkan Neçirvan Barzani’nin Avusturya ziyaretine ilişkin de Avusturya Kürdistan Bölgesi-Irak Ticaret Ofisi Başkanı Herfig Neuper şunları söyledi:

“Şüphesiz Neçirvan Barzani’nin ziyareti bizi ziyadesiyle memnun etti. Aynı zamanda iki ülke arasındaki iyi dostane ilişkilerin sadece ekonomik açıdan değil kültürel ve siyasi açıdan da güçlendirmeye yönelik bir adım olduğuna eminim.  Halkımızın birbirini ne kadar sevdiğini ve birçok sektörde daha fazla birlikte çalışma fırsatının bulunduğunu göstermek için önemi bir ziyaret” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli