Başkan Mesud Barzani 6 yılın ardından Bağdat'a gidiyor

02-07-2024
Etiketler Başkan Mesud Barzani Bağdat Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Mesud Barzani altı yıl aradan sonra ilk kez Bağdat’ı ziyaret edecek. Başkan Barzani’nin Iraklı siyasi taraflarla görüşeceği kaydedildi.

Başkan Barzani’nin Ofisinden bir kaynağın Rûdaw’a aktardığına göre Başkan Mesud Barzani yarın Bağdat’ı ziyaret ediyor.

Başkan Mesud Barzani’nin Bağdat’ta Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin başkanlığındaki ‘Devlet Yönetimi İttifakı’ içerisindeki iktidar partilerinin  yanı sıra Iraklı siyasi parti temsilcileri ve tarafları ile bir araya geleceği öğrenildi.

Görüşmelerde Kürdistan Bölgesi ile Irak Federal Hükümeti arasındaki sorunlara uygun çözümler üretilmesi hedefleniyor.

Başkan Barzani’nin ofisinden kaynağın Rûdaw’a aktardığına göre Başkan Barzani yarın (Çarşamba) Bağdat’a ulaşacak.

Kaynağa göre Başkan Barzani’nin ziyareti Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümünde ön açıcı olacak. 

Öte yandan Kanun Devleti Koalisyonundan üst düzey bir isim Rûdaw’a ziyaretin hassas bir dönemde gerçekleştiğini belirterek,  "Ziyaret hassas bir zamana denk geliyor: Çözüme kavuşturulması gereken birçok iç, bölgesel ve uluslararası konu var. Irak ve Kürdistan Bölgesi olarak hazırlamalı içerden güçlenmeliyiz” dedi.

Başkan Barzani’nin siyasi taraflarla Kürdistan Bölgesi'nin bütçesi, maaşlar, petrol ve doğalgaz kanunu, seçimler, Kerkük'te yerel yönetimin kurulamaması gibi birçok konunun çözümüne yönelik istişarelerde bulunacağı belirtildi. 

Şengal meselesinin de Başkan Barzani ile siyasi güçler ve partiler arasında müzakere konusu olacağı öğrenildi.

Başkan Barzani en son 22 Kasım 2018’de KDP’nin de desteklediği Adil Abdulmehdi hükümetinin işbaşına gelmesinin ardından Bağdat’ı ziyaret etmişti.  

Ziyaretinde Başkan Barzani dönemin Başbakanı Adil Abdulmehdi, Meclis Başkanı Muhammed Halbusi, Fetih Koalisyonu Lideri Hadi Amiri, Hikmet Hareketi Lideri Ammar Hakim, Kanun Devleti Başkanı Nuri Maliki, Nasır Koalisdyonu Lideri Haydar Abadi, ETA grubu lideri feyyaz Felah gibi çok sayıda siyasetçi ve üst düzey isimler bir araya gelmişti. Başkan Barzani o dönem Necef’te bulunan Sadr Hareketi’nin lider Mukteda Sadr ile de bir görüşme gerçekleştirmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli