MUSUL - Büyük tehlikeye İtalya'dan barikat!

Erbil (Musul) - İtalyan Trevi Şirketler Grubu'nun, gelecek ay Musul Barajı'nda onarım çalışmalarına başlayacağı bildirildi.

 

Rûdaw'a konuşan Irak Su Kaynakları Bakanı Vekili Mehdi Reşid, yaptıkları anlaşma çerçevesinde Trevi şirketinin Ağustos'un başında barajda işe başlayacağını belirtti.

 

Mehdi Reşid, “Restore için gerekli bütün iş makinaları ve malzemelerin önümüzdeki birkaç gün içinde ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

 

Bağdat Hükümeti 2 Mart'ta Musul Barajı’nın onarım ve yenilenmesi amacıyla 273 milyon euro (296 milyon dolar) karşılığında İtalyan firması Trevi’yle anlaşma imzalamıştı.

 

18 ayda bitecek

 

Anlaşma gereği, 18 ay içinde işin bitmesi gerekiyor.

 

Kürdistan Bölgesi, elektrik ihtiyacının bir bölümünü Musul Barajı’ndan sağlamayı planlıyor.

 

Kürdistan Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) parlamenteri Ari Hersin, Musul Barajı’nın yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylemişti.

 

Musul Barajı’nın yıllardır gözardı edildiğini belirten Hersin, “Baraja yıllardır gereken bakım yapılmıyor. Barajın bakımı ve onarımı için 250 ile 500 milyon dolara ihtiyaç vardır” diye belirtmişti.

 

ABD uyarmıştı!

 

ABD, 2015’in Eylül ayında patlaması halinde Irak’ı sular altına gömeceği tahmin edilen Musul Barajı için uyarmıştı.

2014’ün Temmuz ayında IŞID’in kontrolüne geçen baraj Peşmerge Güçleri tarafından kurtarılmıştı.

Barajın yıkılması halinde, Musul, Tikrit ve Bağdat’ın da sular altında kalacağı, çoğunluğu Arap ve Kürt yaklaşık bir milyon insanın boğulacağı ve yarım milyon insanın göç yollarına düşeceği öngörülüyor.

 

Irak en büyük baraj olan Musul Barajı, 1983 yılında 2 yabancı şirket tarafından yapıldı. Baraj 11 milyon metreküp kapasiteye sahip.