Şengal Kaymakamı seçiliyor: 6 aday yarışıyor

Erbil (Rûdaw) – Ninova İl Meclisi Şengal Kaymakamını seçmek üzere toplanıyor. Kaymakamlık için 6 aday yarışıyor.

Rûdaw TV’de yayınlanan Nuroj Programına katılan Ninova İl Meclisi Güvenlik Komisyonu Başkanı Muhammed Kakayi, kaymakamlık seçimi için saat 13.00’de toplanacaklarını söyledi.

Şengal Kaymakamlığı için 6 adayın başvurduğunu söyleyen Kakayi “Adaylar için herhangi bir kriter belirlenmedi. Ancak seçilecek kişinin Şengal halkından olması ve kenti söz konusu krizden kurtaracak özelliklere sahip olması gerekiyor .Şengal artık vekaleten yönetilemez” dedi.

 Şengal Kaymakamlığı adaylık başvuruları 28 Mart-14 Mayıs tarihleri arasında yapıldı. Kaymakamlık için başvuran 10 aday içerisinden 6’sının adaylığı kabul edildi.

Adayların isimleri şöyle: Kemal Nasır Yusuf, Davud Cındi Süleyman, Hıdır Eliyas Şivan, Seydo Hayri Ahmed, Ezdin Reşo Mesqet ve İdo Reşo Dewas.

Ninova İl Meclisi Güvenlik Komisyonu Başkanı, "Altı isim arasında yüzde 90 oranında şansı olan bir isim var ve bu konuda fikir birliği var" dedi.

Ancak Kakayi, kazanma şansı yüksek olan adayın ismini vermekten kaçındı. Her 6 adayın bağımsız ve Ezidi olduğunu sözlerine ekledi.

Adaya sekiz şart konuldu; bunlardan en bariz olanı silahlı kuvvetlere veya güvenlik güçlerine mensup olmamak, namus suçundan suçlu olmamak, Baas rejimi döneminde görev üstlenmemiş olmak ve Şengallli olmak.

2020 tarihinde Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında imzalanan ancak hayata geçirilmeyen Şengal Anlaşmasının bir maddesi de kente sivil bir yönetimin seçilmesiydi.

Ninova İl Meclisi 30 Mayıs 2024’de yayımladığı bir genelge ile Tilkef, Telafer kaymakamlığı, Rabia, Milebiye ve Başik nahiye müdürlüğü için adaylık sürecini başlattı.

KYB listesinden Ninova İl Meclisi’ne seçilen Muhammed Kakayi, Başik ve Tilkef’in seçim sürecinin Kürtler açısından önemli olduğuna dikkat çekti.