TEL ABYAD SAVAŞI – 17 km kaldı... Sınıra göç başladı...

02-06-2015
Hikmet Durgun
Etiketler Tel Abyad Akçakale Burkan YPG IŞİD
A+ A-

Akçakale / Tel Abyad (Rudaw) - Urfa’nın Akçakale ilçesiyle sınır komşusu olan Suriye’nin Rakka iline bağlı Tel Abyad kentinde IŞİD ile Burkan El Fırat güçleri arasında meydana gelen şiddetli çatışmalar nedeniyle halk göçetmeye başladı.

 

Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenlerinden oluşan Burkan El Fırat’ın (Fırat Volkanı) Tel Abyad (Girêspî) operasyonu 4’üncü gününe girerken, şiddetlenen çatışmalar nedeniyle sivil halk Türkiye’ye ve Kobani bölgesine kaçıyor.

 

Rûdaw’a konuşan Fırat Volkanı bileşenlerinden Şems el-Şemal’in sözcüsü Bavê Leyla, “Operasyonumuz devam ediyor. Şimdi 600’den fazla Kürt, Türkiye sınırından bekliyor Türkiye’ye geçmek için. IŞİD Kürtleri Tel Abyad’dan ve köylerinden zorla çıkartıyor” dedi.

 

Örgütün, Kürtler’in arabalarına ve eşyalarına da el koyduğunu belirten şems el-Şemal Sözcüsü, şunları anlattı:

 

“Evleri bombalıyorlar. Arap halkı da Humus’a bağlı Tedmur kentine gönderiyorlar. Bazı emirler ise aileleriyle Rakka’ya kaçıyor. Araplar’ın Türkiye’ye gitmesine izin vermiyor. Aldığımız bilgilere göre Türkiye’ye geçmek isteyenlerin bazılarını öldürmüş ama bu konuda elimizde herhangi bir kanıt yok.”

 

Burkan El Fırat Güçleri’nin Arap köylerini boşalttığı ve Araplar’a baskı yaptığı iddialarını yalanlayan Bavê Leyla, şöyle devam etti:

 

“Bizim için Arap, Türkmen veya Kürt fark etmez. Biz Araplar’ı da IŞİD’e karşı koruyoruz. IŞİD Araplar’ın da düşmanı. Tel Abyad köylerinden kaçan bazı Araplar gelip bize sığındı. Hatta bazıları bize katılıp şimdi IŞİD’e karşı savaşıyor. Biz elimizde geldiği kadar sivilleri koruyacağız.”

 

IŞİD’i Tel Abyad’da doğu, batı ve güneyden kuşattıklarını aktaran Bavê Leyla, “Rakka’ya giden yollar da elimize geçti. Koalisyon güçleri havadan IŞİD mevzilerini etkili bir şekilde vuruyor. Biz de karadan iyi gidiyoruz. Merkeze 17 kilometre kaldı. 13 köyü IŞİD’den aldık. Kenti yakın zamanda kurtarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

 

Tel Abyad’dan Türkiye’ye doğru kaçanlar, Akçakale’nin Doğu tarafından 45 kilometre uzaklıkta bulunan Yeşiltepe ve Pekmezli köyü sınırında bekliyor.

 

Rûdaw’a konuşan Pekmezli köyü sakinlerinden Abdulbaki Şeker ise, “Bizim köy sınırın sıfır noktasında yer alıyor. Bu sabah bizim köyün karşısında yer alan ve Pekmez köyünden, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 1500 kişi sınıra geldi. Biz onlara su ve ekmek götürecektik ancak asker güvenlik gerekçesiyle izin vermedi” dedi.  Şeker, şunları anlattı:

 

“Gelenlerin çoğu akrabalarımız. Bunlar Meyani ve Zedani aşiretinden. Sınırda bekleyenlerle telefonla konuştuk; bize uçakların köylerdeki IŞİD mevzilerini sürekli vurduğunu ve bombardımandan etkilenmemek için sınıra geldiklerini söylediler. Uçaklar sürekli köyleri bombalıyor çok rahatlıkla görebiliyoruz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli