SMO Rojava’da yakaladığı çoğu Kürt 103 kişiyi Türkiye’ye teslim etti

02-05-2021
Rûdaw
Etiketler SMO DSG Türkiye İHD Mustafa Vefa
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İHD Urfa Şubesi Eş Başkanı Mustafa Vefa, SMO tarafından Rojava’da yakalanan 103 savaşçı ve sivilin Türkiye’ye teslim edildiğini ve Suriye vatandaşı oldukları halde bu kişilerin Türkiye’deki mevzuatlara göre yargılandıklarını söyledi.

Türkiye'nin Rojava'ya düzenlediği operasyonlarda Suriye Milli Ordusunca (SMO) yakalanan çok sayıda Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) mensup savaşçı ile bölgede yaşayan sivil, Türkiye'ye teslim edildi.

Resmen Suriye vatandaşı olan bu kişilerin, Türkiye'deki mevzuata göre yargılanarak cezaevlerine konulduğu belirtiliyor.

“103 kişi teslim edildi”

Rudaw’a konuşan İnsan Hakları Derneği Urfa Şubesi Eş Başkanı Mustafa Vefa, SMO tarafından teslim edilen savaşçı ve sivillerin sayısının İHD Urfa Şubesi ve bu kişilere adli yardımda bulunan avukarlar üzerinden edindikleri bilgiye göre 103 olduğunu, ancak hakklarında yargılama dosyası bulunan kişi sayısının 68 olduğunu söyledi.

Bu kişilerin tamamının Suriye vatandaşı olduğunu, büyük kısmının Arap kökenli ve Arapça konuştuğunu belirten Vefa, aralarında sivillerin yanı sıra DSG savaşçılarının da bulunduğunu kaydetti.

“Teslim edilen 3 Süryani müvekkilim var “

Birçok sivilin de DSG savaşcısı oldukları iddiasıyla Rojava’da alıkonulduktan sonra Türkiye sınırında güvenlik güçlerine teslim edildiğini dile getiren Vefa, bu kişilerin “SDG savaşçısı oldukları ve çatışmada yakalandıkları” yönündeki kanıtlanmamış bilgi eşliğinde teslim edildiklerini, güvenlik güçlerinin de bu bilgiyi “doğru” kabul ederek tutanak düzenlediğini söyledi.

Mahkemlerin bu tutanakları delil sayarak “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılama yaptığını kaydeden İHD Urfa Şubesi Eş Başkanı Mustafa Vefa, kendi müvekilleri olan 3 Süryani’yi örnek verdi.

Mustafa Vefa söz konusu Süryanilerin alıkonulduklarında DSG’li olmadıklarını beyan ettiklerini, silahsız ve sivil olduklarını ve birinin üzerindeki askeri kamuflaj pantolonun DSG’li olduğu iddiasına delil yapıldığını ekledi.

Vefa ayrıca, 3 Süryani müvekilinin güvenlik güçlerine “Köyümüzü koruyorduki DSG ile alakamız yok” yönünde verdikleri ifadenin dikkate alınmadığını belirtti.

Avukat Vefa, teslim edilen kişilerin büyük kısmının avukat dahi tutamadığını, aileleri tarafından “öldü” ya da “kayıp” oldukları var aranmadığını; ancak bazılarına da CMK uyarınca avukat tayin edildiği bilgisini verdi.

İHD Urfa Şubesi Eş Başkanı, haklarında yargılama dosyası bulunan 68 kişiden sadece 3’ünün serbest bırakıldığını da ekledi.

Çiçek Kobani müebbet hapis cezası almıştı

Rojava Kasın Savunma Birlikleri (YPJ) üyesi Dozgin Temo (Çiçek Kobani), Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) mensupları tarafından 21 Ekim 2019’da Rojava’nın Eyn İsa kasabasına bağlı Mişrefa köyünde yaralı olarak yakalandıktan sonra Türkiye’ye teslim edilmişti.

Temo, Mart ayının sonlarında Urfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

HRW: En az 63 Suriye vatandaşı Türkiye’ye nakledildi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) geçtiğimiz Şubat ayında yayınladığı bir raporda, en az 63 Suriyelinin YPG ile bağlantılı oldukları iddiasıyla yargılanmak ve olası ömür boyu hapis cezasına çarptırılmak üzere Türkiye'ye nakledildiğini açıkladı.

HRW'nin Orta Doğu Müdür Yardımcısı Michael Page, "İşgalci bir güç olarak Türk makamlarının, keyfi gözaltı ve insanların bölgelerine nakledilmesinin yasaklanması da dahil olmak üzere, Suriye'nin kuzeydoğusundaki işgal yasası kapsamındaki insanların haklarına saygı göstermeleri gerekiyor” demişti.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli