Yeni Nesil Hareketi’nde çekişmeler sürüyor

02-05-2019
Rûdaw
Etiketler Yeni Nesil KYB Süleymaniye Kürdistan parlamentosu Irak Parlamentosu Şasiwar Abdulwahid
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) - Bağımsızlık Referandumu döneminde kurulan Yeni Nesil Hareketi (Newey Nû), parti liderine yakın isimler ile muhalif üyeler olmak üzere ikiye bölündü.

 

 

Muhalif parlamenterler, parti yönetiminin Yeni Nesil Hareketi’nin ticari amaçla kullanıldığını ve bir aile partisi haline dönüştürüldüğünü ileri sürüyor.

 

 

Parti Lideri Şasiwar Abdulvahid ise iddiaları reddederek partisine muhalif olan parlamenterleri ihanet etmekle suçluyor.

 

 

Yeni Nesil Hareketi’nin Kürdistan Bölgesi parlamenterleri de muhalif kanada destek verdi.

 

 

Yeni Nesil Hareketi parlamenteri Şadi Newzad ile Sirwan Baban, Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nda düzenledikleri basın toplantısında, muhalif kanadın bildirisini okudu.

 

 

Bildiride şunlara yer veridi:

 

 

“Bizler Kürdistan Bölgesi Parlamentosu ve Irak Temsilciler Meclisi üyeleri olarak Şasiwar Abdulvahid ve çetesinin hareketimizi aile partisi yapmak istediklerini halkımıza açıklamıştık. Ancak buna tepki olarak bize verdikleri cevap şok edici oldu.”

 

 

Yeni Nesil Kürdistan Bölgesi Parlamenteri Şadi Newzad, parti ve Şasiwar’ın şirketleri bünyesinde çalışan personellerin özel hayatı hedef alındığını iddia etti.

 

Şadi Newzad, Şasıwar Abdulvahid’e ait Süleymaniye’de bulunan ve personel lojmanları olarak kullanılan Alman Vilage Evleri ve Çavi Land (Chav Land) dairlerine gizli kamera yerleştirildiğini öne sürdü.

 

 

Uygunsuz video kaydı yayınlama tehdidi iddiası

 

 

 

Şadi Newzad basın toplantısında, sözde kendisine ait montajla kurgulanmış uygunsuz videoları yayınlayacaklarına dair tehdit içerikli mesajlar aldığını söyledi. Kendisine yabancı numaralardan gelen mesajların Yeni Nesil Hareketi Şasiwar Abdulvahid’in talimatıyla gönderildiğini iddia etti.

 

Adının açıklanmasını istemeyen Yeni Nesil Hareketi’nin bir üyesi Rûdaw’a yaptığı konuşmasında, “Geçtiğimiz günlerde basın toplantısı düzenleyerek Yeni Nesil Hareketi’nden ayırılan Irak ve Kürdistan Parlamentosu üyeleri disiplin kuruluna sevk edildi. Ancak muhalif üyeler kurulun önüne çıkmayı reddediyor. Parti disiplin kurulu yarın konuya ilişkin son kararı verecek” dedi.

 

Süleymaniye asayişi geçtiğimiz gün Şasiwar Abdulvahid’in sekreterini gözaltına almış ve çok sayıda elektronik cihazı incelenmek üzere el koymuştu. Cihazların kayıt işlemleri sırasında kullanılmış olabileceğinden şüphe ediliyor.

 

Irak Parlamentosunda 4, Kürdistan Parlamentosunda ise 8 üyesi bulunan parti ikiye bölünmüş durumda.

 

 

 

“Disiplin kurulu kararları bizi bağlamıyor”

 

 

 

Rûdaw’a konuşan Yeni Nesil Hareketi’nin muhalif kanadında yer alan Irak Parlamenteri Serkewt Şemsettin, “Şu ana kadar mecliste Yeni Nesil Hareketi’ni temsil edip edemeyeceğimize dair konuşmadık, bu konuyu uzlaşarak çözebiliriz. Ancak teşkil edilen sözde disiplin kurulunun karşısına çıkmayacağız. Bu kurulun kararına inancımız yok ”ifadelerini kullandı.

 

Uygunsuz çekilmiş video kaydı yayınlamakla tehdit ettiği gerekçesiyle Yeni Nesil Hareketi’nin bir parlamenteri, Şasiwar Abdulvahid’a karşı dava açtı.

 

Abdulvahid, parti toplantısında yaptığı konuşmada, “KDP ve KYB bizi durdurmak için bunu tezgahladı” dediği aktarıldı.

 

Parti, muhalif üyelerin parti içi faaliyelerini askıya aldı. Üst düzey bir yönetici ise, “Partinin adını kullanarak çalışmaya hakları yoktur” diye uyarıda bulundu.

 

Muhalif üyeler ise, Yeni Nesil Hareketi’nin kurulduğu değerlere bağlı kalarak faaliyetlerine devam edeceğini söylüyor. 

 

 

 

Şasiwar Abdulvahid’in tepkisi

 

 

Muhalifler, kendisine karşı tavır aldıklarında yurt dışında bulunan Şasiwar Abdulvahid, dün Süleymaniye’de bulunan parti merkez binasında basın toplantısı düzenleyerek iddialara yanıt verdi.

 

Abdulvahid, parti üyelerinin yakalanmalarına ilişkin olarak, “Ceza kanununa göre cep telefonu Maddesi 2. Bendine göre dava açılmış. Avukatlar ve hakimler bu konuyu iyi bilir. Bu tür durumda mahkeme şüpheli şahsı huzura çağırır, mahkemeye çıkmaması durumunda yakalama kararı çıkartır. Ancak Süleymaniye asayişi uygunsuz bir şekilde üyelerimizi gözaltına alıyor” diye konuştu.

 

 

Daha önce de iktidar partileri tarafından benzer karalama kampanyaları düzenlendiğini öne süren Abdulvahid, “Bütün baskılara rağmen direnmeye devam edeceğiz ”dedi.

 

Kürt halkının Baas Rejimine karşı boyun eğmediğini dile getiren Yeni Nesil lideri, KYB’li yetkililere gönderme yaparak, “Süleymaniye meydanlarında asılacaksınız. Bu millet Baas Rejimini devirdi, böyle devam ederseniz sizi de aynı akıbet bekliyor” ifadelerini kullandı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli