KOBANİ – Yeniden inşa için 350 delege (YENİLENDİ)

02-05-2015
Rûdaw
Etiketler Rojava Kobani Diyarbakır
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – IŞİD’le savaşta harabeye dönen Rojava’nın Kobani kentinin inşası, bugün Diyarbakır’da ele alınıyor.

 

Kobani Eşbaşkanı Enver Müslim’in çağrısıyla yapılan konferansa, Kürdistan’ın 4 parçasından ve diasporadan 350 delege katıldı.

 

Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi Konferansa Salonu'nda gerçekleşen konferans, şehitler için saygı duruşuyla başladı.

 

Divan Başkanlığı'na seçilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, Kobani’nin tüm  Kürtlerin emeğiyle kurtarıldığını belirterek, “Kentin Ortadoğu, Türkiye ve dünyadaki diğer halklarla birlikte yeniden inşa edilmesini istiyoruz” dedi.

 

Divan Başkanı Fırat Anlı

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ise, Kobani’nin dünyada bir direniş sembolü olduğunu belirterek, bununu insanlık ve Kürtler için çok önemli bir tarih olduğunu vurguladı.

 

Kobani Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim de, göç edenlerin geri dönmesi için altyapının hazırlanması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

 

“Demokratik ekolojik kadın özgürlüklü bir yaşamın inşası için bunca bedel veren şehitlerimizin ardından onların mirasına sahip çıkalım ve ekolojik bir kent inşa edelim. Bu bizim borcumuz, insanlarımızı geri getirmek onların eğitime ve sosyal yaşama geri dönmesi için şehitlerimize verdiğimiz sözü yerine getirelim ve inşa çalışmasına başlayalım."

 

Dicle: Sağlam kararlar alınmalı

 

DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle ise, Kobani’de yapıların tamamına yakınının yıkıldığına işaret ederek, göç etmek zorunda kalan binlerce kişinin dönmesi için sağlam kararlar alınmasını istedi.

 

Dicle, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin “Rojava'yı resmi bir şekilde tanıması gerektiğini” de sözlerine ekledi.

 

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Asya Abdullah ise, “Dört parça Kürdistan'dan gelen genç kadın ve erkekler kanını döktü. Onların mesajını iyi okumamız gerekiyor. Kürt gençlerin göstermiş olduğu bu direnişi bir miras olarak görecek ve inşa çalışmasıyla ulusal birliğimize sahip çıkacağız" diye konuştu.

 

Abdullah, tüm Kürt milletini kentin yeniden inşası için katkı sunmaya çağırarak, aynı amaçla Avrupa’da da bir konferans düzenleneceğini kaydetti.

 

Sonuç bildirgesi yarın

 

Bugünkü programda açılış konuşmaları, Kobani’nin durumunu özetleyen sinevizyon gösterimi ve “Kobani Savaşı’nın Toplumsal ve Siyasal Sonuçları” konulu toplantı yer alıyor. 


Yarın ise kentin fiziki durumunun tespiti ve inşasına ilişkin çözüm yolları tartışılacak.

 

İki gün sürecek olan konferansın sonuç bildirgesi, yarın akşamüzeri açıklanacak.

 

Kobani Savaşı 8 ay sürdü

 

IŞİD, 8 ay süren savaşın ardından, önce Kobani kent merkezinden, ardından da köylerden çıkarılmıştı.

 

Peşmerge Güçleri ağır silahlarla gitmeden önce köylerin tamamı ve kent merkezinin %85’i IŞİD’in kontrolündeydi.

 

Kobani’de Halk Savunma Birlikleri (YPG), Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) bazı birlikleri, gönüllü Kürt savaşçıları ve peşmergeler savaştı.

 

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon, başkan Barzani’nin girişimleri sonucu bölgede bugün de devam eden yoğun hava operasyonları başlatmıştı.

 

Eylül ayında saldırıya uğrayan Kobani kent merkezi, 26 Ocak’ta IŞİD’den alınmıştı.

 

YAklaşık 100 bin kişinin geri döndüğü Kobani kent merkezinin tamamına yakını harabe halinde. Gidenler, köylere yerleştiriliyor.

 

Yıkıntıların bir bölümünün kaldırılmayarak, açıkhava müzesi yapılması düşünülüyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli