Bafıl Talabani: Kürdistan petrolünü SOMO satsın

Erbil (Rûdaw) – KYB Başkanı Bafıl Talabani, “Kürdistan petrolünü SOMO satsın ve Irak’ın tüm petrol geliri ortak bir hazinede toplansın” dedi.

Irak, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ile 2013'ten beri doğrudan petrol ticareti yaparak Bağdat ile Ankara arasında 1973’teki sözleşmeyi ihlal ettiği gerekçesi ile Türkiye hakkında Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi (ICC) nezdinde dava açmıştı.

Irak Petrol Bakanlığı, mahkemenin Türkiye’yi 1,4 milyar dolar tazminata mahkum ettiğini ve ayrıca Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan Limanı’na yapılan sevkiyatın durduğunu açıkladı.

ICC’nin bu kararını değerlendiren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Bafıl Talabani, “Milletimizin geleceğini garantiye almak, büyük sorunlar ve krizlerin önüne geçebilmek için artık doğru karar verme zamanıdır. Kürdistan petrolünü SOMO satsın ve Irak’ın tüm petrol geliri ortak bir hazinede toplansın” diye belirtti.

Bütçeye ilişkin de görüşlerini bildiren Bafıl Talabani, “Irak geliri ve bütçede Kürdistan Bölgesi’nin payı belirlensin, emekli ve çalışanların maaşları garanti altına alınsın. Kürdistan Bölgesi’nin benzin, petrol ve gaz sistemi Irak’a bağlansın ve vatandaşlara aynı fiyattan verilsin” ifadelerine yer verdi.

Bafıl Talabani, Kürdistan Bölgesi temsilcilerinin Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) ve Irak’ın tüm doğal gaz ve petrol sisteminde yer alarak karar alma ve yönetimin bir parçası olmaları gerektiğini söyledi.

“Bağdat’la anlaşmak ve anlaşmazlıklara son vermek için yıllardır çabalıyoruz” diyen Talabani, Kürtler arasındaki iç sorunların Kürtlerin kapasitesini düşürdüğünü ve Kürtleri hem iç meselelerde hem de Bağdat’ta tehlikeye attığını kaydetti.

Bağdat’la anlaşılıp Kürtlerin haklarının elde edilmesini “mantıklı ve sorumluca” bir adım olarak niteleyen KYB Başkanı, “Kürdistan'a ve onun yüksek çıkarlarına bizden daha bağlı hiçbir güç veya parti görmüyoruz” dedi.