İRAN SEÇİMLERİ - Urmiye Vilayetinde 12 milletvekillinin 7'sini Kürtler kazandı

02-03-2024
Etiketler Urmiye İran Seçimleri Azeriler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -  İran’da dün gerçekleşen parlamento seçimlerinin kesin olmayan sonucuna göre, Rojhılat’ın Urmiye vilayeti genelinde 12 parlamenterden 7’sini Kürtler kazandı.

Azeriler ile Kürtlerin birlikte yaşadığı Urmiye kent merkezi ile diğer seçim bölgelerinde Kürtler parlamentoya 4 milletvekili gönderdi. Buna göre Urmiye kent merkezi seçim bölgesinden 2, Maku'da 1, Şino ile Nexede'de 1 olmak üzere 4 Kürt milletvekili seçimi kazandı.

Urmiye Seçim Komisyonu'nun açıklamasına göre Maku’da Umer Elipur 41 bin oy alarak kentte ilk kez parlamentoya giden Kürt aday oldu.

İlk kez Urmiye'de 2 Kürt parlamentoya giriyor

Urmiye kent merkezinde ise Hakim Memekan, Şehin Cihangiri isimli iki Kürt ile Selman Zakir isimli Azeri aday seçimi kazandı.

Bu şekilde Urmiye merkezde 2 Kürt parlamentoya girmeye hak kazandı.

Nexede ve Şino’nun tek milletvekili sandalyesini ise Abdulkerim Huseyinzade isimli Kürt aday kazandı. Azeriler ve Kürtlerin birlikte yaşadığı bu seçim bölgesinde daha önce Azeri adaylar kazanıyordu.

Azeri ve Kürtlerin birlikte yaşadığı Selmas, Sayin Qella, Xoy kentlerinde ise Kürt adaylar yeterli oyu alamadı.  

Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Mahabad'da Selam Stude, Bokan’da Kasım Osmani, Piranşar-Serdeşt'te Kemal Hüseyinpur milletvekili seçildi. Böylece bu bölgelerden Kürt 3 aday parlamentoya gitmeye hak kazandı.

Urmiye vilayeti genelinde 12 milletvekilliğinden 7’sini Kürtler aldı. Urmiye merkezde Selman Zekir, Salmas’ta Yakub Rezazade, Xoy’da Adıl Necefzade, Sayin Qella’da Muhammed Mirizayi ve Miyandwaw’da Ali Ahmedi isimli 5 Azeri aday da milletvekili seçildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli