BM Genel Sekreteri Guterres, Kürdistan Bölgesi’nde

Erbil (Rûdaw) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret ediyor.

Genel Sekreter Guterres, dün başlayan Bağdat’ı temaslarının ardından bugün Kürdistan Bölgesi’ne geçti.

Antonio Guterres’i başkent Erbil'de, Ulusalararası Erbil Havalima’nda Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani karşıladı.

Başkan Neçirvan Barzani ile Genel Sekreter Guterres daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

BM, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunları çözme çabalarına destek veriyor

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcılarının da hazır bulunduğu görüşmede, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi durum, Erbil-Bağdat ilişkileri ve çözüme yönelik adımlar, Irak federal hükümetinin gündemi ve Şengal’deki durum ele alındı.

Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasındaki görüşmelere ve mutabakata ilişkin bilgi veren Başkan Neçirvan Barzani, Erbil ile Bağdat arasında sorunların çözümüne yönelik olumlu bir hava olduğuna işaret etti.

Barzani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin hükümetin gündemini uygulama konusunda ciddi olması beklediklerini kaydederek, BM'nin Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki rolüne de övgüde bulundu.

Erbil ile Bağdat arasındaki müzakerelerin gidişatından duyduğu memnuniyeti dile getiren BM Genel Sekreteri Guterres de BM'nin iki taraf arasındaki sorunları çözme çabalarına verdiği desteği yineledi.

Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak parlamento seçimlerinin de gündeme geldiği görüşmede, Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı olarak seçim tarihini yasal süresi içinde belirleyeceğini ve seçimlerin bu yıl yapılması gerektiğini vurguladı.

Guterres ve Barzani, Erbil ile Bağdat arasında Şengal’deki durumun normalleştirilmesi ve Ezidilerin evlerine dönüşlerinin teşvik edilerek kolaylaştırılması adına yapılan anlaşmanın uygulanması gerektiğini belirtti.

Genel Sekreter Guterres, Erbil’deki temasları kapsamında Başbakan Mesrur Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ve Kürdistan Parlamentosu Başkanı Rewaz Fayeq ile de bir araya gelecek.

BM Genel Sekreteri’nin görüşmelerin ardından Ninova Vilayeti’nde bulunan göçmen kamplarını ziyaret etmesi bekleniyor.

Dün Bağdat’ta Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin tarafından karşılanan Guterres, Irak Hükümeti’nin mültecilerle ilgili çalışmalarına övgüde bulunarak Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki mültecileri ziyaret edeceğini söyledi.

Irak’taki temasları kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Iark Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi ile bir araya gelen Guterres, “Umarım Irak’ın aydınlık bir geleceği olur” ifadelerini kullandı.

Guterres, Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında Rûdaw muhabirinin Erbil-Bağdat sorunlarına ilişkin sorusunu, “İki hükümetin görüşmesi gerekiyor. BM, bir çözüm dayatmasında bulunmayacak fakat Iraklıları desteklemek ve onların sorunlarına çözümler üretmek için burada” diyerek yanıtladı.

Bağdat ve Erbil ziyaretleri, 2023’te şu ana kadar sadece Davos ve Cape Verde’ye dış ziyaret gerçekleştiren Guterres’in 3’üncü dış ziyareti oldu.

Guterres’in bu akşam Bağdat ve Erbil ziyaretlerine ilişkin bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.