HDP’den DEP açıklaması: Demokratik siyasete yönelik saldırının üzerinden 28 yıl geçti

02-03-2022
Etiketler Fezleke TBMM HDP Dokunulmazlık Demokrasi Partisi Ahmet Türk
A+ A-

Haber Merkezi – DEP milletvekillerinin gözaltına alınıp tutuklanmasının 28. yıl dönümüyle ilgili bir açıklamada bulunan HDP, “Bizler 2 Mart darbesi ve dün akşam Meclis’te yaşatılan darbe de dahil tüm sivil ve askeri darbeleri lanetliyoruz. Dün Leyla Zana, Ahmet Türk, Orhan Doğan, Hatip Dicle, Sırrı Sakık ve Mahmut Alınak boyun eğmedi, bugün de cezaevindeki yoldaşlarımız aynı onurlu ve kararlı tutumu sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, DEP (Demokrasi Partisi) milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılıp gözaltına alınmasının yıldönümünde bir açıklama yayınladı.

Açıklamada HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasına da değinilerek “1994’te DEP’lilerin, 4 Kasım 2016’da o dönemki eş genel başkanlarımız ve milletvekillerimizin dokunulmazlıklarını kaldırmak için sıraya giren muhalefet de bugün Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması için sıraya girdi” denildi.

HDP’nin açıklaması şöyle:

“DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırıldığı ve tarihe ‘2 Mart darbesi’ olarak geçen demokratik siyasete yönelik saldırının üzerinden tam 28 yıl geçti. Türkiye’nin en temel ve kadim sorunu olan Kürt sorununa yönelik ezberlerin dışında çözüm önerileri sundukları; savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı, inkara karşı hakikati savundukları için 28 yıl önce Kürt milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılarak bileklerine kelepçe vuruldu. Bu yaklaşım ne o tarihte sorunu çözdü ne de sonrasında; aksine sorunları derinleştirdi ve utanç olarak tarihe geçti.

“Çiller iktidarının yerini AKP aldı”

Kürt halkının iradesini ‘terörist’ olarak nitelendiren 90’lı yılların karanlık ruhu ne yazık ki bugün de varlığını sürdürüyor. Aradan geçen 28 yılda iktidarların Kürtlere bakışında ve Kürt halkı ve siyasi temsilcilerine yönelik saldırılarında ne yazık ki hiçbir değişiklik olmadı. Aksine çok daha düşmanlık ve nefret dolu yöntemlerle demokratik siyaseti hedef alan saldırılar devam ettiriliyor. Tam da 2 Mart darbesinin 28’inci yıl dönümünde aynı söylem ve ezberlerle Diyarbakır Milletvekilimiz Semra Güzel’in milletvekilliği düşürüldü. 90’lı yıllarda bu ülkeye reva görülen utanç bir kez daha yaşatıldı. Çiller iktidarının yerini AKP aldı. 1994’te DEP’lilerin, 4 Kasım 2016’da o dönemki eş genel başkanlarımız ve milletvekillerimizin dokunulmazlıklarını kaldırmak için sıraya giren muhalefet de bugün Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması için sıraya girdi.

“Onlar darbe yaptıkça Kürt siyaseti büyüdü”

Son 6 yılda yapılanların tamamı demokratik siyasete yönelik işleyen darbe mekaniğinin çaresizliğini de gösteriyor. Ne kayyım ve 4 Kasım darbeleri ne Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın rehin alınması ne de bugün Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması darbecileri kurtaracak. Kapatma davası ve Kobanî Kumpas Davası da darbeciler için kurtarıcı olmayacak. Çünkü onlar darbe yaptıkça Kürt siyaseti büyüdü, demokratik siyaset Türkiye’de siyasi dengeleri belirleyecek temel aktör haline geldi.

2 Mart ve sonrasında demokratik siyasete yönelik kesintisiz sürdürülen darbelerin “hem sanığı hem tanığı hem de mağduru” olan Kürt siyasetinin emektarı Sevgili Ahmet Türk 1994’te Meclis’e şöyle sesleniyordu:

“12 Eylül’de içeri alındım ama 1987 seçimlerinde halkın oyuyla tekrar Meclis’e geldim. Eğer sağ çıkarsam inanıyorum halkın iradesiyle yine geleceğim. Bunun bilinmesini istiyorum. Biz, her zaman toplumsal barıştan yana olduk, sorunların barış ve siyasal diyalog içinde çözümünden yana olduk.”

“Tarih Ahmet Türk’ü ve Kürt siyasetini haklı çıkardı”

Tarih Ahmet Türk’ü ve Kürt siyasetini haklı çıkardı; Meclis’ten darbeyle uzaklaştırılanlar her seferinde halkın iradesiyle geri döndü. Bugünkü darbeler de elbette hükümsüz kalacak, tıpkı 94 darbesinin aktörleri gibi bugünün darbecileri de tarih olacak.

Bizler 2 Mart darbesi ve dün akşam Meclis’te yaşatılan darbe de dahil tüm sivil ve askeri darbeleri lanetliyoruz. Dün Leyla Zana, Ahmet Türk, Orhan Doğan, Hatip Dicle, Sırrı Sakık ve Mahmut Alınak boyun eğmedi, bugün de cezaevindeki yoldaşlarımız aynı onurlu ve kararlı tutumu sürdürüyor. Bizler de bu direnişi ve onurlu duruşu sonuna kadar devam ettireceğiz. Bizler kazanacağız, darbeciler kaybedecek.”

 DEP’li vekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması

1991'deki genel seçimlerde Halkın Emek Partisi'nin Sosyal Demokrat Halkçı Parti listelerinden seçime katılması ile Leyla Zana, Mahmut Alınak, Hatip Dicle, Orhan Doğan, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Selim Sadak ve Sedat Yurtdaş gibi isimler TBMM milletvekilliğine seçildi.

1993'te HEP'in kapanması üzerine HEP'li milletvekilleri Demokrasi Partisi'ne (DEP) geçti.

Aralık 1993'te Ankara DGM Başsavcısı DEP'e karşı Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.

2 Mart 1994'te DEP'li milletvekillerinin dokunulmazlığı Başbakan Tansu Çiller'in ısrarı üzerine kaldırıldı.

Dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekilleri TBMM'de tutuklandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli