Ako Muhammed: Ulusal sorunun olmadığı yerlerde vatandaşlık hakkı olur
Erbil (Rûdaw) - Rûdaw Medya Grubu Müdürü Ako Muhammed, Irak’taki sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.
“Ortadoğu’da Güvenlik ve Egemenlik Sorunları” konulu Birinci Erbil Forumu’nun ikinci gününde “Orta Doğu’da Asayiş ve Egemenlik Sorunlarının Çözümü” adlı oturum gerçekleşti.
Oturumda konuşan Ako Muhammed, yeni Irak Anayasası, işbirliği ve karşılıklı anlayışa sahip olanlar tarafından hazırlandığını dile getirdi.
“Yeni bir anayasa yazılmasına katılmıyorum” diyen Ako Muhammed, “Mevcut anayasa kapsamında yeni yasalar çıkarılmalı” dedi.
Muhammed ayrıca, “Ulusal sorunun olmadığı yerlerde vatandaşlık hakkı olur” diye konuştu.
Ako Muhammed, konuşmasında şunlara yer verdi:
“Başka IŞİD’in doğmaması için Irak’ta Şii ve Sünni sorunun çözülmesi gerekiyor. Peki nasıl çözülecek? 2005 yılında Şii ve Kürtler (Irak) anayasaya oy verdiler. Her ne kadar gayrı resmi bir referandumda farklı bir ses çıksada mevcut anayasaya oy verdiler. Sünniler ise genel bir anlamda katılmadılar.
Sünnilerin katılmaması yıkıma neden oldu, hepimiz de bunu gördük. Nasıl ki Sayın Nuceyfi açık bir şekilde ‘Irak’ta Sünni sorunu var’ dedi ise, Sayın Felah Feyyaz’da ‘nasıl Şiiler tek başına Irak’ı hükmetmek istedi?’ dedi. Bir diğer anlamda bu sorunun çözülmesi gerekiyor.
Diğer bir konuda; yeni bir anayasa yazılması gerektiğine dair görüşe katılmıyorum. Bu anayasa yıllarca birbirlerini anlayan ve anlaşan taraflarca yazıldı. Arkalarından gelenlerin bir daha böyle bir araya gelmesi imkansızdır.
Mevcut durumda çözüm ise anayasada belirlenen maddeler, yeni yasalar olarak çıkartılabilir. Söz konusu yasalar federal yasaları oluşturmak içindi. Devlet oluşturmak, devletin işleyiş mekanizmasını oluşturmak, federal olması için halka hükmeden maddeler…Çünkü bu devlet federal bir devlet temelinde inşa edilmedi. Şimdiye kadar çok sayıda kişi federal devlete hatta federal isme de tahammül etmiş değil. Bir diğer anlamda tüm maddeler belli ve herşey ortadadır.
Bir diğer konu da çokça duyduğumuz vatandaşlık sorunudur. Hiçbir yer yoktur ki ulusal sorun olmasın. Avrupa ve demokratik ülkelerde insanlar vatandaşlık haklarından eşitlik adına çözüm adına söz edebilir. Ama ulusal sorunların olduğu ülkelerde vatandaşlık haklarından söz edilmesi mümkün değil. Özellikle kendi topraklarında yaşayıp, göçmen olmayanlar.
Diğer bir konu barışı sağlamak adına kuvvetli bir teşvikin olmamasıdır. Barışı kim getirecek? Savaşanların barışı sağlaması gerekiyor. Nitekim barış içinde yaşayanlar barışa ihtiyaçları yoktur.
Yani savaşta bulunan tarafların azimle ve iradeli bir şekilde birlikte barışı sağlamak için kararlı olmaları gerekiyor. Şu anda burada hazır olanlar birer elçi ve barış lobileri oluşturarak, barışın sağlanması için diyaloga teşvikin edilmesini sağlayabilirse çok iyi bir iş ortaya koymuş olacağız.”
Rûdaw Medya Grubu Müdürü Muhammed, Irak devletinin işleyiş mekanizmasının da federal yasaya sahip olması gerektiğini vurguladı.