Hakkı Uygur: Suriye konusunda Türkiye ile İran arasında yeni gerginlikler olabilir
Erbil (Rûdaw) - İran Araştırmaları Merkezi Başkan Yardımcısı Hakkı Uygur, Türkiye ile İran arasında kalıcı stratejik ilişkiler olmadığını belirterek ancak son dönemde iki ülkenin birçok konuda yakınlaştığını söyledi.
Rûdaw Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Ortadoğu’da Güvenlik ve Egemenlik Sorunları” konulu Birinci Erbil Forumu’nun “İran ve uluslarası gündem” başlıklı panelde konuşan İRAM Başkan Yardımcısı Hakkı Uygur, “Hiç bir iki devlet arasında çok sabit ikili ilişkilerden bahsedemeyiz. Devletlerin anlaştıkları ve ihtilaf oldukları konular var. Türkiye ve İran ilişkileri açısından da bu yeni birşey değil” dedi.
Türkiye ile İran arasında tarihten bu yana inişli çıkışlı ilişkiler olduğunu dile getiren Uygur, “Tabi bu Arap Baharı sonrasında farklı bir boyut aldı. İster istemez iki ülke de bölgesel nüfuz mücadelesinde bulunduklarından dolayı özellikle Suriye konusunda çok farklı pozisyonlar aldıklarını gördük. Ciddi ihtilaflar yaşandı. Irak konusunda ihtilaflar daha az ancak yine Türkiye İran gibi Irak politisında aynı düşünmüyor. Ama biz Erbil’deki referandum ve Katar’a yaptırımlar konusunda İran’la yakın pozisyonda yer alabildik” dedi.
Astana sürecinin önemine dikkat çeken Uygur, “Türkiye başından beri Suriye’deki devrimi destekledi, İran ise rejimi destekledi. Burada bile biz sahada çatışarak değil, masada müzakere ederek çözme noktasına vardık” değerlendirmesinde bulundu.
“Türkiye ile İran kalıcı stratejik ilişkilere sahip değiller” diyen Hakkı Uygur sözlerine şunları ekledi:
“Son dönemde İran’a yakın politikalar izlemesinin nedeni bence Türkiye’nin de Rusya ve Avrupa gibi ABD’nin İran’a karşı izlediği politikalardan duyduğu endişedir. Geçtiğimiz hafta Washington Post’ta yayımlanan bir makale vardı. İsveç eski Başbakanı yazmıştı. ABD Başkanı Mike Pence’e doğrudan hitaben; ‘Sayın Pence, bizim İran’la olan nükleer anlaşmadan çekilmemiz gerektiğini söylüyorsunuz. Bu İran’ın da anlaşmadan çekilmesi anlamına gelecek ve bir sonraki adım askeri çatışma olacak. Ancak İran’la aramızda aramızda sizin gibi bir okyanıs yok. İran’a yönelik yaptırımlar bizi etkiler’ ifadelerini kullandı. Bu AB’nin İran’a karşı pozisyonunu çok açıkça anlatıyor.”
Türkiye’nin İran’ın bölgesel rolünü bildiği için bu ülkede kaosu desteklemediğini vurgulayan Uygur, “Sayın Cumhurbaşkanımız da İran’a yönelik tek taraflı yaptırımların desteklenmeyeceğini açıkladı. Dolayısıyla Türkiye ile İran arasındaki ilişkiler böyle devam edecek. Ancak ABD’nin Suriye’den çekilmesi ve İdlib konusunda ortaya çıkacak yeni durumlar iki ülke arasında muhtemelen kontrol edilebilir yeni gerginliklere neden olabilir” dedi.