Saadet Partisi: Ana dil ana sütü gibi helâldir!

Haber Merkezi - Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin, seçmeli derslerin öğrencilerin ve velilerin isteğine göre şekillenmediğini belirterek, okul idarecilerinin kendi istedikleri gibi ders koyduklarını, velilere öğretmen sıkıntısı sebebiyle kapı kapattıklarını belirtti.

Abdurrahman Ergin, Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanlığında yaptığı basın açıklamasında, Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı genelgeye göre, yeni eğitim öğretim yılında orta okullarda (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) okutulacak seçmeli dersler, öğrenci ve veliler tarafından 7 Şubat 2022 tarihine kadar okul müdürlüklerine yazılı olarak bildirilmesi gerektiğini hatırlattı.

Yaşayan Diller ve Lehçeler seçmeli dersi kapsamında, Kurmancî, Zazakî, Adığece (Kiril ve Latin Alfabesine göre), Abazaca, Lazca, Gürcüce, Boşnakça ve Arnavutça dillerinde dersleri okutulduğunu anımsatan Ergin, “İngiliz, Alman ve Fransız Dillerinde olduğu gibi ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler’ de bölgelerde yoğunlaşan talebe göre okullarda seçmeli ders yerine zorunlu ders olarak okutulmasıyla daha faydalı olacağı kanaatindeyiz” dedi.

Ergin, “12 Yıl içinde Yabancı Dil olarak İngilizceyi zorunlu tutan anlayış, yükseköğretimde de bunu mecburî tutmaktadır. En az 14-16 Yıl yabancı dil dersi alan kaç kişi, bir İngiliz’le beş dakika konuşuyor, bir İngilizce kitap okuyabiliyor? Evinde konuştuğu anadili, okulda yazım kurallarıyla öğrenmesi gereken öğrencinin ileride kime zararı dokunabilir ki?” diye sordu.

“Kürtçe ders taleplerine öğretmen yokluğu gerekçe gösterilemez”

“Diyarbakır'da Kürdî ve Zazakî Seçmeli Ders taleplerini öğretmen olmayışını sınıf oluşturacak sayının olmayışını gerekçe göstererek reddeden bazı okul idarecilerinin bu tavrı kabul edilemez” diyen Abdurrahman Ergin, şunları kaydetti:

“Okul idarecilerinin yapması gereken, hiçbir öğrencinin seçme hakkına müdahale etmemesi ve veliler tarafından seçilen ders taleplerini Milli Eğitim Müdürlüğüne oradan da bakanlığa ulaştırılması, bakanlığın da gelen talepler doğrultusunda gereken öğretmenlerin atamasını gerçekleştirmesidir.

Yönetmeliğe göre; dersi seçen öğrencilerin sayısı 10’a ulaştığında okullarda seçilen ders için sınıf açılması ve öğretmen ataması yapılması gerekmektedir. Bu sebeple tüm öğrenci ve velilerimize, okullardan aldıkları formu doldurup 7 Şubat 2022 tarihine kadar okullara teslim etmelerini tavsiye ediyoruz. Velilerin bu haklı talebi değerlendirilmelidir, göz ardı edilmemelidir.

İngiliz, Alman, Fransız diline gösterilen itina, özen, ihtimam, garip adlandırma ile ‘Yaşayan Diller’e gösterilmiyorsa, bu dilleri konuşanlara saygısızlığın belgesi olur. Bu yolla ‘Bu dillerin ölmesi mi amaçlanmaktadır?’ sorusu cevap bekler duruma gelir.

Millî Eğitim Bakanlığı, ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler2 sıralamasında geçen diller ve lehçeler için neden yeteri kadar öğretmen kadrosu ayırmıyor? sorusu cevap bekler durumdadır.

Önceki yıllarda Kürdî Seçmeli Dersi koymayan okullarda idarecilerin kimisi marifet sahibi olarak kendilerini göstermiş, kimi yerlerden adeta ödüllendirme beklentisi içinde olmuştur. Edindiğimiz duyumlardan çıkardığımız sonuç, ‘Bu yıl da böyle olmasın, velinin ve öğrencinin tercihine göre hareket edilsin’ noktasındadır.”

Ergin, “Yeteri öğrenci sayısının bulunmadığını ifade edecek olanlar çıkabilir, öğretmenin kadrosu olmadığı için dersin boş geçeceğini ileri sürüp veliyi vaz geçirenler olabilir. Buna rağmen insanımızdan bu yasal haklarından vazgeçmemelerini, mutlaka istedikleri tercihlerde bulunmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

“Allah’ın bir ayetidir, dil”

Basında "Milyonlarca Kürt ve Zaza varken seçmeli derslere çocuklarını göndermiyorlar" şeklinde “yalan algısının” tekrar sayfalara yansımaması gerektiğini vurgulayan Ergin, “Devletçe tanınan bu hakka, kazanıma bile kavmiyetçi bakanlar sebebiyle Diyarbakır merkezde ve ilçelerde Kürdî ve Zazakî Seçmeli Ders Tercihi çoğunlukla engellenmektedir, duyumlar bunun üzerinde yoğunlaşmaktadır” diye konuştu.

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin “Ana dil, annenin ak sütü gibi helâldir. Allah’ın bir ayetidir, dil. Kültürel zenginliktir. Sahip çıkılması gereken bir hazinedir, dil. İl Millî Eğitim Müdürlüğü, olabilecek keyfî durumlar ve bakanlığın isteğine aykırı hareketler içinde bulunan kimi olabilecek idarecilerin tutumları karşısında gereken hassasiyeti göstermelidir” ifadelerini kullandı.

Saadet Partisi olarak, konunun takipçisi olacaklarını dile getiren Ergin, “İl Millî Eğitim Müdürlüğü'nden tercih bitimi sonrası kaç velinin hangi okulda hangi seçmeli dili tercih ettiğini şeffaf biçimde açıklaması talebinde bulunuyoruz” dedi.

7 Şubat 2022'yi beklemeden vatandaşlardan Kurmani ve Zazakî dil tercihini yapmalarını isteyen Ergin, “İnanıyoruz ki birlik ve beraberlik, hangi dilden, renkten, ırktan, mezhepten olursa olsun herkesi kardeş bilmekten geçer, barış ve adaleti tesis etmekten geçer, hakka ve hukuka riayet etmekten geçer” diye konuştu.

Ergin, “Saadet Partisi olarak bu konuda yapılması gerekeni ifade ederken, insanî hak talebi olarak, tüm dillerin yaşatılmasının, konuşulmasının, şarkılar söylenmesinin, talep doğrultusunda eğitim öğretimde ders olarak okutulmasının desteklenmesi gerektiğine inanıyor, bu yasal hakları engellemeye çalışanlar hakkında yetkili mercilerce gerekli soruşturmaların açılması gerektiğini ifade ediyoruz” sözleri ile açıklamasını noktaladı.