Rojava petrolü: Ne kadar çıkarılıyor, geliri nereye harcanıyor?

Kamışlo (Rûdaw) – Rojava ve Fırat’ın doğusu olarak bilinen bölge, Suriye petrol ve doğalgaz yataklarının en önemli bölümlerini barındırıyor.

Rojava Özerk Yönetimi’nin kontrolü altında bulunan ve petrol çıkarılan kuyu ve sahalar, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile ABD güçlerince korunuyor.

Petrol kuyuları esas olarak zengin petrol yataklarına sahip Heseke ve Derazor illerinde bulunuyor.

 

Heseke’de bulunan ve Kiratşok petrol kuyusunu da içeren Rimelan ve Cibisa petrol sahalarında aylık 1 milyon 700 bin varil petrol üretiliyorken Derazor’daki Tenek, Omer ve Cefra petrol sahasında ise aylık olarak 2 milyon 500 bin varil petrol üretimi gerçekleşiyor.

Rojava’da 2018 yılına kadar günlük 100 bin varil petrol çıkarılıyorken Temmuz 2019’da DSG ile ABD merkezli Delta Cresent Energy şirketi arasında varılan anlaşma sonucu Rojava’da günlük petrol üretimi 140 bin varil seviyesine çıktı.

Demokratik Suriye Güçleri, Haziran 2020’de Rojava’daki petrol sahalarının modernizasyonu için bir Delta Crescent Energy petrol şirketi ile anlaşma imzalamıştı.

Heseke ve Derazor’da 2011 öncesinde bin 464 petrol kuyusundan günlük 165 bin varil petrol çıkarılıyordu.

 

Petrol paylaşımı

Rojava’da Heseke ve Derazor’da çıkarılan petrolün yüzde 40’ı iç piyasada ve Özerk Yönetim’in kontrolündeki bölgelerde satılıyor.

Petrolün yüzde 30’u Suriye dışına satılıyorken yine yüzde 30’u Katırcı Grup aracılığıyla Suriye hükümetinin denetiminde bulunan bölgelere gönderiliyor.

İş insanı Husam Katırcı’ya ait Katırcı Grup, DSG denetimindeki bölgelerden Suriye hükümeti kontrolündeki bölgelere belli bir ücret karşılığında petrol transferi yapıyor.

Rojava’da petrol gelirleri nereye harcanıyor?

Ham petrolün varili Rojava’da 20 dolar iken dünya pazarında 60-70 dolar arasında satılıyor.

 Petrolün esas gelir kaynağı olduğu Rojava’da, Özerk Yönetim petrol kaynaklarından yıllık olarak 2160 milyar Suriye Lirası gelir elde ediyor.

Özerk Yönetim'in 2021 yılı bütçesi toplamda 2472 milyar Suriye Lirası iken bütçenin büyük bir kısmı kamusal hizmetlerin yürütülmesine ayrılıyor.

Bütçe, askeri harcamalar, altyapı çalışmaları, memur maaşları ve kalkınma projeleri gibi kalemlere harcanıyor.