Erbil (Rûdaw) - Irak Federal Yüksek Mahkemesi, “ikinci bir evliliğin birinci eşten boşanmak için yasal bir sebep oluşturmadığı” yönünde karar verdi ve Kürdistan Parlamentosu’nun bu yönde yaptığı değişikliği tanımadı.
30 Kasım 2022'de Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kürdistan Parlamentosu tarafından kabul edilen “Şahsi Haklar Kanunu”nda yer alan 18’inci maddesini "anayasaya aykırı" bularak yürürlükten kaldırılmasına karar verdi. Değiştirilen maddede, "Eşi bir başka kadınla evlenen kadının boşama hakkı vardır" deniliyordu.
Yüksek Mahkeme’nin kararında söz konusu kararın, Halepçe Mahkemesi’nden yapılan temyiz başvurusu üzerine alındığı belirtildi.
Rûdaw’a konuşan Kürdistan Parlamentosu hukuk danışmanı Wurya Sadi, “Karar Halepçe Mahkemesi’nden bir yargıcın temyiz başvurusu üzerine alınmış. Irak Federal Yüksek Mahkemesi, özel bir oturumda karşı taraf hazır bulunmadan alınmış. Yüksek Mahkeme’nin iç tüzüğüne göre, mahkeme herhangi bir tarafa karşı olmayan davalarda kimseyi savunma için çağırmama hakkına sahiptir” dedi.
Kürdistan Parlamentosu’nun kararı “Irak Anayasası’na aykırı” bulundu
Kürdistan Parlamentosu daha önce, “Kişisel Haklar Kanununda Değişikliğe Dair Yasayı” onaylamış ve ikinci evliliklerde karşı tarafa eşinden boşanma hakkı tanımıştı.
Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin kararında, “Kürdistan Parlamentosunda yapılan yasa değişikliğinin, İslam'ın temel ilke olarak kabul edildiği Irak Anayasası’na aykırı olduğu” ifade edilerek şu ifadelere yer verildi: "Değiştirilen madde İslam'ın hiçbir mezhebi tarafından desteklenmiyor.”
Yüksek Mahkeme’nin kararının Kürdistan Bölgesi’ndeki mahkemeleri de bağladığını belirten Sadi, "Federal Mahkeme'nin kararına göre ikinci kez evlenmek, mahkemelerde birinci eşin boşanması için sebep olmayacak" dedi.
Irak'ın diğer vilayetlerinde geçerli olan Irak Şahsi Kanunu'nun 40’ıncı maddesinin 5’inci fıkrasına göre, bir erkek eşinin izni veya rızası olmadan ikinci bir eşle evlenirse, ilk eşin kocasına dava açma hakkı yoktur. Ancak Kürdistan Parlamentosu, daha önce kadın haklarını göz önünde bulundurarak söz konusu kanunda değişikliğe gitmişti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın