Af Örgütü’nden ‘Haklar İçin Yaz’ kampanyası

01-12-2019
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi- Uluslararasi Af Örgütü (AI), dünyanın farkli yerlerinde hakları ihlal edilen bireylerin hak mücadelelerine destek vermek amacıyla “Haklar İçin Yaz” kampanyasını başlattı.

Uluslararası Af Örgütü tarafından, insan hakları çalışmaları nedeniyle işkence gören, tacize maruz kalan, cezaevine konulan ve haksız yere tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya kalanlar için başlatılan “Haklar İçin Yaz” adlı küresel kampanyası çerçevesinde Diyarbakır’da açıklama yapıldı.

Ofis semtindeki Sanat Sokağı girişinde yapılan açıklamayı Af Örgütü Kampanyalar ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan okudu.

Tarık Beyhan, Uluslararası Af Örgütü’nün, her gün dünyanın dört bir yanında onlarca hak ihlalini takip ettiğini ve örgütün aktivistleri olarak her yıl bu zamanlarda insan hakları ihlal edilen bireylerle dayanışmak ve hak mücadelelerine destek vermek için bir araya gelerek mektuplar ve mesajlar yazdıklarını, yetkililere imzalar yolladıklarını söyledi.

“Uluslararası Af Örgütü’nün en büyük küresel kampanyası olan Haklar İçin Yaz’ın bu seneki dört ayrı vakası için bugün buradayız” diyen Beyhan, sözlerine şunları ekledi:

“İran’da zorunlu başörtüsü yasalarına karşı başörtüsünü çıkarıp kadınlara çiçek dağıttığı için 16 yıl hapis cezası alan kadın hakları savunucusu Yasmin için buradayız. Filipinler’de iklim değişikliğinin feci etkilerine karşı mücadele eden Marinel için buradayız. Yunanistan’da mülteci hakları için mücadele eden ve insanların hayatlarını kurtardıkları için 25 yıla kadar hapis cezası istenen Sarah ve Sean için buradayız. Ailesinden koparılıp zorla Çin’de alıkonulan İlyas Rahman için buradayız. İran, Filipinler, Yunanistan ve Çin yetkililerine buradan çağrıda bulunuyoruz: Bu hak ihlallerini sonlandırın.

İnsan hakkı ihlalleri herkesin sorunudur. Dünya üzerinde herhangi bir kişiye yapılan adaletsizlik hepimize yapılmıştır. Bu nedenle tüm Türkiye’yi Yasmin’le, Marinel’le, Sarah ve Sean’la ve İlyas ile dayanışmaya çağırıyoruz. Hükümetlerin yetkililerine doğrudan mektup yazın, haklaricinyaz.org.tr web sayfasından imza atın. Uluslararası Af Örgütü’nün 58 yıllık geçmişinde edindiğimiz kazanımlarda gördüğümüz üzere, göndereceğiniz mektuplar ve atacağınız imzalar insanların hayatlarını değiştirecek.”

Af Örgütü’nün resmi sayfasında ise kampanyaya ilişkin yapılan açıklamada, şunlara yer verildi:

“Haklar İçin Yaz (Write For Rights) isimli küresel kampanyasını başlatan Uluslararası Af Örgütü, 2019’da dünyanın her yerinde tehlike altında olan ve desteğe ihtiyaç duyan genç aktivistler ve insan hakları savunucuları için harekete geçiyor. Kampanya insan hakları çalışmaları nedeniyle tacize uğrayan, cezaevine konulan, işkence gören ve haksız yere tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan cesur gençlere dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin bu yıl Haklar İçin Yaz kapsamında kampanya yürüttüğü genç insan hakları savunucuları ve aktivistler arasında kadın hakları savunucusu Yasmin Aryani (İran), çevre hakları aktivisti Marinel Sumook Ubaldo (Filipinler), mülteci hakları savunucuları Sarah Mardini ve Sean Binder (Yunanistan) ve 2017 yılından beri kendisinden haber alınamayan ve Çin hükümetinin ‘eğitim yolu ile dönüştürme’ merkezlerinden birinde tutulduğu düşünülen İlyas Rahman (Çin) yer alıyor.”

UAÖ Genel Sekreteri Kumi Naidoo kampanyaya ilişkin yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

 “Uluslararası Af Örgütü’nün en kapsamlı insan hakları kampanyası olan Haklar İçin Yaz, bu yıl, dünyanın en büyük krizlerine karşı sorumluluk üstlenen genç aktivistleri destekliyor. İklim ve çevre adaleti adına mücadele edenlerden eşitsizlik, yoksulluk, ayrımcılık ve siyasi baskılara meydan okuyanlara kadar gençler değişim yaratmak için büyük bir güç haline geldiler ve tüm dünyanın desteğini hak ediyorlar Haklar İçin Yaz kampanyasının amacı, Uluslararası Af Örgütü’nün kuruluşundaki idealleri özetliyor: Başkalarına yardım eden kişileri savunmak. Herkesi adalet, eşitlik ve özgürlük mücadelesi veren bu muhteşem gençlerin arkasında durmaya davet ediyoruz. Son 50 yıllık çalışmalarımızdan öğrendik ki mektup yazmak işe yarıyor. Mektuplar düşünce mahkumlarının serbest bırakılmasına yardımcı olmakla kalmıyor, desteklediğimiz kişiler ve onların yakınları açısından duygusal anlamda da büyük fark yaratıyor.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli